Nyheter

Specialist på explosionslaster Årets Brobyggare

Årets Brobyggare 2023 är Morgan Johansson, teknisk specialist på Norconsult och adjungerad professor på Chalmers. Han får utmärkelsen för att bland annat ha utvecklat beräkningsmetoder för explosionslaster och för sitt engagemang som handledare åt ingenjörsstudenter. Utmärkelsen delades ut på Brobyggardagen i Göteborg.

– Årets Brobyggare är ett väldigt fint pris. Det är många kunniga människor som fått det före mig, så det känns bra, sa Morgan Johansson efter prisutdelningen.

Utmärkelsen Årets Brobyggare delas varje år ut av föreningen Brosamverkan till någon som aktivt bidragit till brobyggnadskonstens utveckling.

I sin motivering skriver juryn bland annat:

”Morgan Johansson har utmärkt sig genom att ha bidragit till utvecklandet av beräkningsmetoder för FE-modellering av armerade betongplattor såväl som för impulsbelastade konstruktioner, något som medfört att många ingenjörer hittat rätt nivå och fokus i dagens kraftfulla systemberäkningsverktyg. Rekommendationer som i dag blivit branschstandard.”

Explosionslaster

Morgan Johansson är utbildad civilingenjör och har en doktorsexamen inom betongbyggnad vid Chalmers Tekniska Högskola. Han jobbar som teknisk specialist på Norconsult AB och är sedan 2014 adjungerad professor på Chalmers.

Juryn konstaterar att Morgan Johansson är en av branschens främsta när det kommer till att ta fram lämpliga explosionslaster och impulsbelastning på vår infrastruktur. Han har bland annat varit med och utarbetat beräkningsmetoder och anvisningar för dimensionering av tunnlar, byggnader och andra konstruktioner för att de ska klara explosioner.

– Det handlar om att räkna ut hur stor explosionslast konstruktionen kan utsättas för och därefter hur man kan ta hand om lasten. Det är glädjande att många ingenjörer i dag använder och har nytta av de metoder jag varit med och tagit fram, avslutar Morgan.

PÅ bilden: På Brobyggardagen utsågs Morgan Johansson till Årets Brobyggare 2023. Han får utmärkelsen för att bland annat ha utvecklat beräkningsmetoder för explosionslaster

Foto: Lars-Olof Tandberg