Nyheter

Koenigseggs nya fabrik kan bli Årets Bygge 2024

När Koenigsegg lät bygga en ny fabrik blev det, till hyresgästens glädje, en industrikåk utöver det vanliga. Slutresultatet – och vägen dit – är något som även entreprenör och beställare känner sig extra stolta över. Nu är projektet ett av tre nominerade i kategorin Industri, Logistik, Butik i Årets Bygge 2024. Vinnaren koras den 19 mars på Construction Summit i Stockholm och streamas på byggindustrin.se.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet så här i sin nomineringsartikel:
Den arkitektoniska utformningen på fabriken – liksom detaljer i interiören – har under hela processen varit oerhört viktig för Koenigsegg som ville att utseendet skulle spegla företagets exklusiva sportbilar.

– Här är det en byggnad som skulle kunnat vara en fyrkantig låda – och den hade fungerat precis lika bra – men man har valt att göra något helt annat, säger Hans Utter, konsult, Magnacon.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Koenigseggs nya fabrik här:

https://www.byggindustrin.se/b…

Entreprenör: Peab Sverige AB
Beställare: Peko Fastigheter Ab
Arkitekt: Fredrik Cardell, JKAB
Entreprenadform: Totalentreprenad
Totalkostnad: 227 900 000 kr

Om Årets Bygge

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm. Prisutdelningen streamas genom byggindustrin.se.

Årets Bygge-juryn:

Björn Rundström, chefredaktör, Fastighetsnytt och Byggindustrin
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen
Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst
Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter
Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna Sverige
Nima Assadi, konsult inom samhällsbyggnad och verksamhetsutveckling, Podcast: Hela kedjan