Nyheter

Amelia gör alla flygningar från Schiphol med Neste MY Sustainable Aviation Fuel

Neste och Amelia, ett franskt regionalt flygbolag, har slutit ett avtal om leverans av blandat Neste MY Sustainable Aviation Fuel™. Amelia har använt hållbart flygbränsle (SAF) för alla sina flygningar som avgår från Amsterdams flygplats Schiphol sedan 1 januari 2024.

Detta samarbete bidrar till Amelias strategi att minska utsläppen av växthusgaser från sin verksamhet, vilket gör det möjligt för flygbolaget att använda nästan 5 % SAF som en del av sin totala årliga bränsleförbrukning. Detta är redan betydligt mer än den 2 % SAF-användning som krävs från 2025 och framåt som en del av EU:s ReFuelEU Aviation-förordning.

Den reguljära trafiken som förbinder Amsterdam med Strasbourg, en rutt som Amelia har trafikerat sedan 2022, kommer att vara den första linjen som exklusivt drar nytta av SAF.

– Vi är mycket glada över detta nya partnerskap med Neste. Deras lösning passar perfekt med vår Embraer- och Airbus-flotta, som redan kan flyga på upp till 50 % hållbart flygbränsle. Vi ser fram emot att ytterligare utöka vår användning av hållbara bränslen och fortsätta vår väg mot lägre koldioxidutsläpp, säger Alain Regourd, President för Amelia by Regourd Aviation.

– Dekarbonisering av flyget är viktigare än någonsin, och vi är stolta över att stödja Amelia i att minska dess miljöavtryck. Genom att använda Neste My Sustainable Aviation Fuel för alla flyg som avgår från Amsterdams flygplats Schiphol kan Amelia avsevärt minska utsläppen av växthusgaser från sina flygplansverksamheter. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans, säger Alexander Kueper, ledande Renewable Aviation Business på Neste.

– Användningen av hållbart flygbränsle är en viktig pelare i Amelias strategi för utsläpp av koldioxid, som kompletterar företagets andra utvecklingsaxlar. Dess användning före den kommande förordningen förkroppsligar Amelias vilja och engagemang att accelerera mot ett mer hållbart regionalt flyg, säger Adrien Chabot, Head of Innovation & Sustainability på Amelia.

Hållbart flygbränsle

Hållbart flygbränsle är ett förnybart flygbränsle som ger ett mer hållbart alternativ till konventionellt, fossilbaserat flygbränsle. Att använda Neste MY Sustainable Aviation Fuel minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 80 %* under bränslets livscykel, jämfört med att använda konventionellt jetbränsle.

Nestes SAF är tillverkad av hållbart framställt, 100 % förnybart avfall och restråvaror, såsom använd matolja och animaliskt fettavfall. SAF blandas med konventionellt flygbränsle före användning och fungerar sömlöst med befintliga flygplansmotorer och bränsleinfrastruktur.

*) När den används i ren form (d.v.s. oblandad) och beräknad med etablerade metoder för livscykelbedömning (LCA), såsom CORSIA-metodologi