Nyheter

ABB levererar hybridkraftsystem till Nexans nya kabelläggningsfartyg

ABB har tagit hem en order från det norska varvet Ulstein Verft för leverans av ett avancerat kraft- och framdriftssystem till ett kommande kabelläggningsfartyg från Nexans, en global aktör inom energiomställning med huvudkontor i Paris, Frankrike.

Vid leverans 2026 blir fartyget tillsammans med Nexans Skagerrak och systerfartyget Nexans Aurora – som också är utrustade med ABB-teknik – det tredje och mest avancerade kabelläggningsfartyget i Nexans flotta.

– Efter framgången med Nexans Aurora är ABB stolta över att vara involverade i detta projekt för att leverera det nya systerfartyget, säger Rune Braastad, Global Business Line Manager, Marine Systems, ABB Marine & Ports. Nexans uppskattar de fördelar som vårt slutna ringsystem, ESS och RDS ger för att stödja en säker, effektiv och tillförlitlig kabelläggning. Vi ser fram emot att stärka vår relation med både Nexans och Ulstein Verft.

Ett integrerat system med kraftgenerering och distribution, energilagring och elektrisk framdrift gör att det nya kabelläggningsfartyget kan utföra sina uppgifter inom kabelläggning, -återvinning och -reparation på ett säkert och effektivt sätt.

Systemets elektriska design med så kallad ”sluten ring”, som ger en hög feltolerans och optimal motoranvändning vid dynamisk positionering, minimerar risken för strömbortfall vilket ger ökad säkerhet och tillförlitlighet samtidigt som den operativa flexibiliteten och bränsleeffektiviteten maximeras.

Det inbyggda energilagringssystemet (Energy Storage System, ESS) kommer också att minska motorns drifttimmar för att hålla slitaget på motorn till ett minimum. Dessutom kommer ESS att tillhandahålla ”spinning reserve” och peak-shaving-funktioner, så att det kan fungera som en reservkraftkälla i händelse av motorhaveri och stödja fartygets mer energiintensiva operationer.

Utöver de viktigaste systemkomponenterna – generator, ställverk, transformatorer, frekvensomvandlare, motorer, DC-ställverk för batterier och ESS – omfattar ABB:s leverans Remote Diagnostic System (RDS) för framdrift, thruster-omriktare och likriktare samt cybersäkerhetskonfiguration för RDS.

Genom att tillhandahålla exakt och snabb feldetektering och kontinuerligt övervaka utrustningens hälsostatus förbättrar RDS systemets prestanda och minimerar behovet av service på plats. Detta resulterar i betydande besparingar i stilleståndstid och underhållskostnader.