Nyheter

Kempowers Heavy Electric Traffic Ecosystem-program förstärks med 10 miljoner euro från Business Finland

Kempowers Heavy Electric Traffic Ecosystem-program förstärktes med 10 miljoner euros finansiering från Business Finland. Business Finland har beviljat 10 miljoner euro i finansiering till Kempowers program för Heavy Electric Traffic Ecosystem i en utmaningstävling för ledande finländska företag. Dessutom har Business Finland avsatt 20 miljoner euro för att finansiera programmets ekosystempartners projekt.

Finansieringen av programmet kommer att påskynda särskilt utvecklingen av högeffektsladdningslösningar för eltruckar.

Kempowers Heavy Electric Traffic Ecosystem-program syftar till att utveckla laddningsteknik som är lämplig för tunga fordon, särskilt långdistanslastbilar, tillsammans med stödjande mjukvaruplattformar och testplattformar för laddningsinfrastruktur.

Programmet undersöker också framtida laddningsmodeller och inverkan av infrastrukturen för laddning av tung trafik på elnäten. Under programmet Heavy Electric Traffic Ecosystem kommer Kempower att initiera forsknings- och utvecklingsprojekt inom olika områden, inklusive laddningsteknik, digitala lösningar och plattformar, kundapplikationer och framtida laddningslösningar.

Kempower siktar på att växa ekosystemet för tung eltrafik, och som ledare för programmet söker Kempower över 60 partnerföretag att ansluta sig till ekosystemet. Kempowers tungtrafikprogram omfattar över 10 inhemska saminnovationsprojekt och projekt finansierade av EU:s forskningsfinansiering.

För att nå utvecklingsprogrammets ambitiösa mål krävs omfattande samarbete. Som ett ledande företag välkomnar Kempower företag och forskningsorganisationer som partners att ansluta sig till det nya ekosystemet och bidra med sin expertis. Business Finland har anslagit 20 miljoner euro för att finansiera ekosystempartners projekt.

Elektrifieringen av tung trafik och lastbilar har precis börjat. Bland de olika tillämpningarna för DC-laddning uppskattar Kempower att lastbilsladdning snabbt kommer att ta fart och kommer att bli den viktigaste DC-laddningstillämpningen år 2030. Kempower uppskattar att DC-laddningsmarknaden för kommersiella fordon kommer att växa till cirka 9,1 miljarder euro i Europa och norra Amerika till 2030.

– Det finns fortfarande en brist på skalbar DC-laddningsinfrastruktur för tung trafik, särskilt långdistanslastbilar. Tillväxten av elektriska lastbilar kräver laddinfrastruktur som möter praktiska behov. Utvecklingen av laddningsekosystemet är väsentlig eftersom lastbilarna ständigt måste röra sig, och elektriska lastbilar med last kan inte stå i kö för laddning, säger Tomi Ristimäki, vd för Kempower.

2023 öppnade Kempower ett nytt produktutvecklingscenter med fokus på laddningslösningar för tung trafik i Vasa och etablerade i samarbete med LUT-universitetet forskningscentret EMRC med fokus på elektrisk mobilitet i Lahtis.

– Den finansiering som erhållits från Business Finland ger ett stort uppsving för Kempowers Heavy Electric Traffic Ecosystem-program. Vi har nu utmärkta resurser för att ligga i framkant när det gäller snabbladdning för tung trafik och för att snabbt komma med nya lösningar till våra kunder, fortsätter Ristimäki.

– Flagskeppsprojektet Heavy Electric Traffic Ecosystem är ett djärvt steg mot en framväxande, hållbar, tillväxtstödjande framtida marknad. Business Finland har höga förväntningar på projektets inverkan på Kempowers och ekosystemets finska företags innovation, tillväxt och export, säger Matti Säynätjoki, ledande finansexpert på Business Finland.

Finansieringen på 10 miljoner euro som beviljats ​​Kempower av Business Finland fördelas över 5 år.  

För mer information om organisationens finansiering för ledande företag och ekosystem:

https://www.businessfinland.fi/sv/för-finska-kunder/tjänster/finansiering/finansiering-för-ledande-företag-och-ekosystem