Nyheter

Nya Sprinter får högre säkerhet än någonsin

Nya versionen av Mercedes-Benz klassledande transportbil Sprinter blir säkrare än någonsin. Redan i standardutrustningen ingår nu funktioner som är unika i klassen, bland annat en aktiv bromsassistent som känner av korsande trafik.

Mercedes-Benz Sprinter har ofta varit först av alla transportbilsmodeller med olika säkerhetsfunktioner. Nya versionen som haft säljstart i dagarna är inget undantag. Redan i standardutförande har den funktioner i klass med Mercedes-Benz personbilar.

Senaste versionen av dem aktiva bromsassistenten varnar för mötande eller korsande trafik i upp till 70 km/tim och kan själv utföra undanmanövrer i hastigheter i upp till 40 km/tim.

Aktiv kurshållningsassistent som hjälper till att hålla bilen i rätt körbana är också standard liksom farthållare som anpassar farten efter rådande hastighetsbegränsning.

Även dödvinkelassistent och Mercedes-Benz trötthetsvarnade Attention Assist ingår som standard.

Som tillval finns den radarbaserade adaptiva farthållaren Distronic som automatiskt anpassar farten även i till exempel rondeller och motorvägsavfarter.

Samt Sideguard assist som hjälper föraren genom att varna för oskyddade trafikanter på passagerarsidan. Bilen går också att få med digital innerbackspegel som med hjälp av en bakåtriktad kamera ”ser igenom” skåp och påbyggnader.

Alla säkerhetsfunktioner är samma på Sprinter med förbränningsmotor som på eldrivna eSprinter.

Nya Sprinter har också senaste versionen av det röststyrda infotainmentsystemet MBUX med 10,25 tums touchskärm. Detta är i sin tur kopplat till den digitala användarportalen Mercedes Me som både hjälper dig ha koll på var olika fordon är, men som också gör det möjligt att bland annat låsa upp bilen och att starta förklimatisering med telefonen.

Nya Sprinter kommer som skåp, flakbil, buss eller chassi för påbyggnad med totalvikter på upp till 5,5 ton och max släpvagnsvikt på upp till 3 500 kg.

Beroende på totalvikt kan den fås med fram-, bak- eller fyrhjulsdrift.

Motorn är 2-liters dieseln OM654 som finns med 114, 150, 170 eller 190 hk. I de flesta versioner går det att välja mellan 9-stegad automat eller 6-växlad manuell växellåda.

Priserna för dieselversionerna börjar på 339 200 kr exkl moms för chassi och på 428 900 exkl moms för skåp. Eldrivna eSprinter börjar på 658 000 kr för skåpversionen.