Nyheter

Räkna ut det själv: Färja eller bro?

Det lönar sig att ta färjan när du ska ta dig över Öresund. Det visar Öresundslinjens nya kalkylator, där bilister kan räkna ut hur mycket pengar och kilometer de sparar på att åka med Öresundslinjens färjor över sundet.

Öresundslinjen fungerar som en genväg mellan Sverige och Danmark och från de allra flesta orter kan du spara både pengar och kilometer – speciellt om du köper din biljett i god tid. Men kalkylen är svår att beräkna, därför lanserar Öresundslinjen en kalkylator på hemsidan, där bilister kan få en uppfattning om hur mycket de kan spara i pengar och kilometer.

– Det är naturligtvis inte en helt enkel beräkning och vi måste lägga in ett antal fasta parametrar i kalkylatorn – men det här är vårt försök att hitta den uträkning som kommer närmast sanningen – och sedan måste bilisterna själva bedöma om de ska ta färjan eller bron, helt enkelt vilket alternativ som ger mest värde för dem, säger Molslinjens kommersiella direktör, Jesper Skovgaard.

Kalkylatorn använder Google Maps för att beräkna den snabbaste vägen och priser på den billigaste tillgängliga biljetten via Öresundslinjen läggs in, kombinerat med den billigaste överfarten över Öresundsbron och FDM:s beräkning av den lägsta kostnaden för en körd kilometer med en medelstor bensinbil.

I kalkylatorn kan man även välja att visa priset per kilometer för andra biltyper och kategorier.

– Vår kalkylator tar inte hänsyn till tid och eventuella köer på vägarna – bara den specifika kostnaden som sparas och antalet sparade kilometer när bilen står stilla på färjan, säger Jesper Skovgaard.

Han är väl medveten om att bilister kommer att granska kalkylatorns metod och resultat – men han tror också att en del kommer att bli förvånade:

– Vi presenterar beräkningen av kostnader och kilometer så ärligt och öppet vi kan. Om det finns resor där det inte är meningsfullt att ta färjan så visar beräkningen även detta. Det är tänkt som ett vägledande verktyg och det finns faktiskt en hel del besparingar att göra – även om du inte bokar i god tid och hittar den billigaste biljetten, säger Jesper Skovgaard.

Kalkylatorn finns tillgänglig på Öresundslinjens hemsida från och med idag, fredagen den 23 februari.

Förtydligande:
FDM är danska motsvarigheten till Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund).