Nyheter

Alstom slutför moderniseringen av 270 tunnelbanevagnar

Alstom, världsledande inom smart och hållbar mobilitet, har slutfört moderniseringen och uppgraderingen av 270 vagnar av modell C20 för Stockholms tunnelbana, i ett projekt som startade 2017. Nu lämnar den sista vagnen verkstaden i Västerås för att återvända till Stockholm, redo att tas i trafik. 

Moderniseringen fokuserar på en omfattande återanvändning av material för miljö- och kostnadsbesparingar. Dessutom har planlösningen invändigt uppdaterats med en öppen design och en ny möblering, vilket underlättar snabbare på- och avstigning, samt nya system för passagerarinformation som förbättrar reseupplevelsen.

– För vår verksamhet i Västerås och för våra lokala underleverantörer har det här projektet spelat en stor roll, och sätter verkstaden i Västerås på kartan internationellt genom att visa vår expertis på området, säger Maria Signal Martebo, VD för Alstom Sverige. 

Projektet har drivits i nära samarbete med både Alstoms kund MTR och slutkunden SL.

Fakta om projektet: 

Alstom har uppgraderat totalt 270 vagnar av modell C20 till Stockholms tunnelbana. 

Arbetet har genomförts i verkstaden i Västerås. 

Projektet har pågått från 2017 och sysselsatt 110 montörer och 25 ingenjörer samt ett antal lokala underleverantörer i Västerås. 

Uppgraderingen innebär återanvändning av material, upprustade säten och nya informationsskärmar, fler stänger att hålla sig i och fler trygghetskameror än tidigare.  

Den nya öppna designen underlättar på- och avstigning. 

Totalt har 27 540 stolar monterats, 110 160 skruvar använts och 240 kilometer kabel dragits.