Nyheter

Ökat cyberhot: En analys av första kvartalet

I en ny rapport från Check Point Research (CPR) framgår det att cyberattacker världen över fortsätter öka och Sverige är inget undantag. Under första kvartalet av 2024 har cyberattackerna ökat med 5 procent globalt, jämfört med samma period förra året.

I Sverige är siffran 1 procent, samtidigt har antalet ransomware-attacker ökat med häpnadsväckande 64 procent i Europa.

– En 1-procentig ökning av cyberattacker i Sverige, jämfört med samma kvartal 2023, kan låta som lite men i själva verket är det högst betydande, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. Att cyberhotet fortsätter växa i ett land så digitaliserat som vårt är ett tecken på att det blir allt viktigare med robusta säkerhetssystem och detta gäller särskilt med tanke på den trenden vi ser nu.

Cybersäkerhetens värld är som ett ständigt skiftande slagfält. Med början på 2024 fortfarande friskt i minnet, sätter de uttalade cyberhoten från det föregående året tonen för vad som kan förväntas under detta nya år. Det första kvartalet av 2024 har avslöjat en intresseväckande förändring i hur cyberattacker tar form och utvecklas, vilket ger nya kunskaper och utmaningar att bemöta.

Under första kvartalet 2024 observerade CPR en påtaglig global ökning i det genomsnittliga antalet cyberattacker per organisation och vecka. Det har skett en ökning med 5 procent från samma period förra året och en ökning med 28 procent från förra kvartalet. Ransomware-attackerna mot Europa har ökat med 64 procent, vilket troligen är en effekt av den vidare digitaliseringen av samhället och den rådande omvärldssituationen med såväl konflikter som valår på många platser på kontinenten. Antalet cyberattacker per organisation och vecka i Sverige har ökat från 631 i slutet på förra kvartalet till 999 i slutet på detta kvartal.

För mer information, läs Check Point Softwares blogg:

https://blog.checkpoint.com/research/shifting-attack-landscapes-and-sectors-in-q1-2024-with-a-28-increase-in-cyber-attacks-globally/

Foto: tookapic