Nyheter

Prislappen på skadade online-leveranser – nära 22 miljoner euro

Den genomsnittliga kostnaden per skadad leverans vid online-shopping är 58 euro, och berör allt från föremål som bärbara datorer och glas till soffor. Det visar en aktuell undersökning utförd av DS Smith. För att gå problemet till mötes arbetar DS Smith med smarta designlösningar som skyddar produkterna på bästa vis, med minsta möjliga miljöpåverkan.

En aktuell online-undersökning* utförd av DS Smith visar att 60 procent av online-shoppare fick skadade varor levererade och att den genomsnittliga kostnaden för en leverans är 58 euro. Undersökningen är genomförd i Europas fyra största ekonomier i euro-området; Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien som säljer och levererar produkter till bland annat Sverige.

Undersökningen visar bland annat att den totala kostnaden för dessa skadade leveranser som betalats ut i dessa fyra länder nådde svindlande 21,9 miljarder euro.

Thorbjörn Sagerström, VD Norden på DS Smith:

– Skadade leveranser är en förlust för alla inblandade, de som handlar blir frustrerade och återförsäljare måste hantera utmaningarna med att hantera onödiga returer. Internetförsäljningen står för en ökad andel av detaljhandels försäljning i Europa, och som denna undersökningen visar, innebär returer en betydande kostnad.

Smarta designlösningar skyddar produkter

För att gå problemet till mötes arbetar DS Smith med smarta designlösningar som skyddar produkterna på bästa möjliga vis och som också är lätta att återvinna samt hantera när de är öppna och vid en eventuell retur. Framtagandet av dessa designlösningar är baserat på en gedigen kunskap, framstående forskning och utveckling.

Detta arbete utförs av fler än 700 förpackningsdesigners med ett tydligt syfte: att hjälpa online-återförsäljare att minska mängden skadade varor, men också för att kunna skicka varor med så lite luft i förpackningen som möjligt, att undvika merkostnader samt att påverkan på miljön blir så liten som möjligt.

Astronomiska G-krafter vid transporter

Utöver att minska riskerna i leveranskedjan, kopplar DS Smith accelerometer till paket, detta för att fastställa vilka accelerationsnivåer de utsätts för under transporter. Resultaten visar att ett typiskt online-paket genomgår

G-krafter som mäter upp till astronomiska 50Gs vilket är mer än fem gånger den nivå av G-krafter som skulle få en astronaut att förlora medvetandet (vid 9Gs) och tio gånger större G-krafter än vad som vanligtvis upplevs när man åker en berg-och dalbana (vid 5Gs). Detta på grund av snabb acceleration och inbromsning i leveranskedjan, exempelvis när varor kastas, tappas eller ovarsamt transporteras.

Foto: Victoria 

*Undersökningen är utförd av OnePoll på ett urval av 4 000 personer i Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien under perioden 17/11 2023 till 27/11 2023.