Nyheter

VR FleetCare säkrar underhållskontrakt med danska tågoperatörer

VR FleetCare har ingått ett stort underhållsavtal för komponenter med den danska tågoperatören Nordjyske Jernbaner A/S. Kontraktet omfattar underhåll av boggier och pneumatiska komponenter i Alstom Coradia LINT-seriens tåg under åren 2024–2029.

– Vi är glada över att ta över detta kontrakt med VR FleetCare på en ny marknad för oss i Danmark. Avtalet med Nordjyske Jernbaner är strategiskt betydelsefullt för oss då vi strävar efter tillväxt inom underhållsverksamheten, särskilt inom komponentserviceområdet. Jag är glad att Nordjyske Jernbaner har valt oss som deras partner för detta väsentliga underhållspaket, som är avgörande för att behålla flottans värde, säger Wilhelm Schevelew, chef för försäljning och utveckling på VR FleetCare.

– VR FleetCare gav det bästa totala budet i anbudet. Detta avtal för underhåll av större komponenter är en väsentlig del av livscykelhanteringen av vår rullande materiel. VR FleetCares expertis och erfarenhet inom underhåll av järnvägsfordon ger oss förtroende för att våra Coradia LINT-tåg kommer att få bästa möjliga service, säger Morten Muff Jensen, teknisk chef på Nordjyske Jernbaner.

Underhållet utförs på VR FleetCares komponenttjänster i Helsingfors och Pieksämäki som är specialiserade på restaurering av tågboggier och andra järnvägskomponenter. Avtalet omfattar restaurering av boggier samt pneumatiska komponenter. De första 14 tågsätten kommer att underhållas mellan 2024–2026 och de följande 5 tågsätten 2029.

– Utsikterna på den internationella marknaden för komponentunderhåll är goda, eftersom hållbarhet och cirkulär ekonomi får allt mer fotfäste även inom järnvägssektorn. Partnerskapet med Nordjyske Jernbaner är särskilt viktigt för oss. Det säkrar inte bara våra operativa förutsättningar utan ger också möjlighet att utöka vår kompetens med ny rullande materiel. Detta avtal representerar ett betydande steg i vår tillväxtväg, samtidigt som det säkerställer professionell utveckling och anställning av vår personal, påminner Juha Lintula, direktör för komponenttjänster på VR FleetCare.

VR FleetCare har omfattande expertis inom livscykelhantering av tåg och komponenter, tillsammans med effektiva processer, vilket gör att vi kan erbjuda högkvalitativa och konkurrenskraftiga underhållstjänster. Komponentverkstaden i Pieksämäki har nya produktionslinjer och stor kompetens inom olika boggityper.

Under samma tak repareras boggier för el- och diesellok, elektriska tåg och personvagnar. Produktionsenheten i Helsingfors har istället mångsidig kompetens och testkapacitet för olika små och stora ventiler, vilket möjliggör professionellt övertagande av ny rullande materiel för underhåll.

Boggin är den viktigaste komponenten i rullande materiel vad gäller säkerhet och livscykelkostnader. Generellt är boggins andel av livscykelkostnaderna för den rullande materielen cirka en femtedel.

Foto: Morten Larsen