Nyheter

ManageEngine fortsätter tillväxtresan i Sverige

IT-hanteringsföretaget ManageEngine, en del av indiska Zoho Corp., är en av världens största teknikleverantörer. De har levererat sina lösningar i Sverige i nästan 20 år och det är deras partner Inuit som ser till att fler upptäcker och förstår ManageEngines produkter i Sverige.

För några veckor sedan höll ManageEngine tillsammans med Inutit sin populära användarkonferens, Userconf24 med 200 deltagare från flera svenska företag där även företagets vd Rajesh Ganesan deltog. Konferensen samlade deltagare från över 75 svenska företag.

Evenemanget bjöd på tal från branschledare, inklusive Rajesh Ganesan, VD för ManageEngine, och Ramprakash Ramamoorthy, chef för AI & ML Research på Zoho Corporation, vilket bidrog med ett rikt djup av insikt och expertis till händelserna.

En viktig del i framgångsresan med ManageEngine har varit de många olika lösningar företaget erbjuder, från övervakning av switchar till logghantering och patchdistribution. För den som arbetar på den tekniska nivån i en organisation kommer blir det möjligt att få allt som behövs från en och samma leverantör, vilket gör både planering och den dagliga hanteringen mycket enklare.

– Det har varit spännande att se utvecklingen här i Norden, där ManageEngine inte var så välkända i början. Idag är ManageEngine ett direkt alternativ till andra stora aktörer på marknaden. Jag tror att det delvis har att göra med att en ny generation IT-chefer tar plats i många företag och organisationer. Dessa har inga mentala och känslomässiga band till de gamla stora leverantörerna av IT-lösningar, utan vill ha lösningar som är enkla att använda, smidiga och prisvärda, säger Thorir Eggertsson, vd och grundare Inuit.

Totalt finns det cirka 60 olika lösningar från ManageEngine och många säger att de gillar hur produkterna är paketerade, att det är lite IKEA över dem – produktpaket som är enkla att sätta ihop och som man själv kan sätta på plats. Likaså att det i många fall kommer med färdiga rapporter, något som konkurrenterna ofta tar betalt för eller där det behövs konsulter för att ta fram kundens rapporter.

– Vår filosofi är att tänka värde för kunden, vilket betyder att vi har en mycket flexibel approach mot marknaden, även om vi är globala jobbar vi mycket lokalt och söker ett nära partnerskap med våra användare. Vi anpassar oss också efter deras budgetar. Under pandemin lät vi till och med vissa kunder betala senare. Det hände även här i Sverige. Vi tror på långsiktiga relationer, säger Rajesh Ganesan, vd för ManageEngine.

2024 kommer att fortsätta att handla om att erbjuda flera tjänster som är uppkopplade och enkla att driva och underhålla. NIS2, EU:s tvingande cybersäkerhetsdirektiv, träder i kraft redan den 17 oktober. Här handlar det till exempel om att kunna samla företagets loggar, och med ManageEngine är det mesta av det arbetet redan gjort.

Det handlar också om att företaget behöver konsolidera teknikstacken för att leva upp till kraven på förmåga att upprätthålla verksamhetens kontinuitet.

AI kommer att vara i fokus för kunder i Sverige under överskådlig framtid och med det nya regelverket från EU, AI-act, kommer företag behöva organisera sin AI-användning så att de lever upp till det nya ramverket. ManageEngines AI-strategi är att investera i stora språkmodeller som de sedan finjusterar för specifika områden som IT-säkerhet, finans, juridik och kundsupport.

Och de har bra koll på AI-act och de krav som kommer att ställas på alla AI-användare i EU.