Nyheter

Infranode och Lyse köper det norska fiberbolaget Sandefjord Bredbånd

Infranode har ingått ett samarbete med norska telekombolaget Lyse för att förvärva 100 % av aktierna i Sandefjord Bredbånd för ett företagsvärde på 1 012 miljoner NOK. Lyse förvärvar 10% av aktierna och Infranode resterande 90% av Sandefjord kommun.

Med sina cirka 17 000 kunder i Sandefjord är företaget den ledande fiberaktören i området, med ytterligare investeringar planerade under de kommande fem åren. Sandefjord Bredbånd etablerades av kommunen 2004 och har byggt ut fibernätet sedan dess. Nätverket täcker för närvarande nästan alla hushåll och företag i den gamla kommunen Sandefjord.

– Vår investering drivs av vår ambition att fortsätta att tillhandahålla Altibox marknadsledande bredbands-, TV- och underhållningsprodukter till våra långvariga kunder. Genom att förvärva en andel i Sandefjord Bredbånd, förbinder vi oss att fortsätta att förbättra det lokala fibernätet och att tillhandahålla de bästa kundupplevelserna, säger Executive Vice President Telecom Eirik Børve Monsen, Lyse. 

Sandefjord Bredbånd kommer att fortsätta att förse sina kunder med marknadsledande bredbands-, TV- och underhållningsinnehåll levererat av Altibox vilket kommer att säkra kontinuitet och stabilitet. Sandefjord Bredbånds organisation kommer att förbli lokalt baserad och fortsätta att tjäna de lokala medborgarna.

Genom att tillåta nya fiberinvesteringar genom privat kapital kan Sandefjord kommun frigöra ekonomiska resurser för att möta andra lokala behov, vilket stödjer ytterligare tillväxt och utveckling i regionen. De kontanta intäkterna från försäljningen kommer att återinvesteras i Sandefjords lokala fiberfond, där delar av den årliga avkastningen kommer att användas för att finansiera kommunal utveckling under de kommande åren.

– Vi är glada över att ha nått en överenskommelse med Infranode och Lyse som säkerställer välfärden för anställda, kunder och kommun. Intäkterna från försäljningen kommer att hanteras med ett långsiktigt perspektiv och bidra till genomförandet av viktiga investeringar framöver, säger Bjørn Ole Gleditsch, borgmästare i Sandefjord kommun.

– I detta strategiska förvärv tillsammans med Lyse kommer vi att dra nytta av vår långa erfarenhet av att investera i, äga och förvalta nordisk infrastruktur. Vi ser fram emot att ta över från kommunen som en långsiktig och ansvarsfull ägare av Sandefjord Bredbånd, säger Erik Botnevik, Partner & Country Manager Norge, Infranode.

Skandinaviska Enskilda Banken AB är ensam finansiell rådgivare och Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig som juridisk rådgivare till Sandefjords kommun.

Om Lyse

Lyse är ett norskt energi- och telekomföretag. Lyse bygger, underhåller och uppgraderar kritisk infrastruktur och levererar bredbands- och underhållningstjänster genom vårt nationella Altibox-partnerskap. Våra telekomtjänster levereras genom våra nationella varumärken: Altibox, Ice och NiceMobil. 

Om Sandefjord Bredbånd

Sandefjord Bredbånd är ett norskt fiberföretag beläget i Sandefjord. Företaget erbjuder internet, TV och andra tjänster genom innehållsleverantören Altibox och har rankats i toppen av Altibox kundtjänstundersökning i flera år. Som den största leverantören i Sandefjord kommun har företaget en imponerande kundbas bestående av cirka 17 000 kunder fördelade på hushåll, bostadsföreningar och företag. 

Om Infranode

Infranode är en långsiktig infrastrukturinvesterare med särskilt fokus på de nordiska länderna. Infranode investerar i energi och förnybar energi, digital infrastruktur, transporter och social infrastruktur. Infranode har kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo, och ett starkt infrastrukturinvesteringsteam med stor lokal och internationell erfarenhet.

Infranode har sedan tidigare fyra investeringar i den digitala infrastruktursektorn, tre i Norge och en i Finland, och stark expertis från sektorn inom organisationen. Infranode har åtagit sig att utveckla sina investeringar på lång sikt – under åtminstone de kommande 25 åren – genom sin ”köp och håll” investeringsstrategi.

Infranode förvaltar cirka 1,8 miljarder euro i utfäst kapital på uppdrag av sina långsiktiga institutionella investerare, inklusive några av de mest erkända pensionsfonderna i Norden. Bland investerarna finns Storebrand, Folksam, den svenska kommunala pensionsfonden KPA Pension och den finska offentliga sektorns pensionsfond Keva.