Nyheter

InQuire och Kingsrød testar flöde med HCT-ekipage till Norge för Elgiganten

Tillsammans med Kingsrød Transport testar InQuire och Elgiganten Logistik HCT-ekipage, bestående av en dragbil och två trailers, med gods från Elkjøps nordiska distributionscentral i Torsvik till Svinesund och den norska gränsen. På plats i Svinesund väntar en annan dragbil från Kingsrød för vidare transport och distribution i Norge.

Den 1 december blev det allmänna svenska vägnätet godkänt för lastbilsekipage med en längd upp till 34,5m. Redan samma dag startade vi på InQuire upp ett flöde till butiker och terminaler i Finland för Elgiganten Logistik, med dessa HCT, High Capacity Transport- eller DUO-fordon som de också kallas, tillsammans med Ahola Transport.

Vi har sett mycket goda resultat i såväl kostnadsbesparing som i minskad miljöbelastning med denna typ av större lastbärare och det känns därför naturligt att ta nästa steg. Denna gång handlar det alltså om leveranser till Norge.

– I Norge er HCT-vogntog ennå ikke tillatt, men vi ser likevel en stor gjevinst i å kunne eliminere behovet for en av lastebilene mellom Jönköping og Svinesund og ser veldig frem til evalueringen av denne testen, säger Thor Jensen, salgs- og markedsdirektør i Kingsrød Transport.

I ett initiativ under namnet SDC, Sustainability Distribution Concept, samarbetar Elgiganten Logistik med InQuire när det gäller användande av nya bränsleslag (el, vätgas) i kombination med största tillåta lastbärare.

– Vi ser detta som ett naturligt nästa steg som transportbranschen behöver ta för att klara av den stora förändring som den står inför för att möta uppsatta hållbarhetsmål och kostnadseffektiva transporter. På InQuire klappar verkligen våra hjärtan för den här typen av Game-changing Logistics, och det är spännande att nu testa dessa större lastbärare i fler flöden, säger Jesper Lundqvist, affärsområdeschef hos InQuire.