Nyheter

GlobalConnect Group fortsätter sin starka tillväxt under 2023

Under 2023 fortsatte GlobalConnect Group att göra betydande investeringar i fiber och datacenter. GlobalConnect rapporterade en stark tillväxt gällande intäkter och lönsamhet under året och befäste sin position som en ledande leverantören av datakommunikation och digital infrastruktur, som rustar Norden och vidare för framtiden.

Under ett år präglat av ett turbulent globalt landskap med inflation och ökande osäkerhet växte GlobalConnect Groups återkommande intäkter med 11,4 procent jämfört med föregående år. Företagets totala intäkter ökade med 6,2 procent och nådde 7,6 miljarder SEK, medan lönsamheten (justerad EBITDA) ökade med 11 procent till 4,0 miljarder med en marginal på 53,2 procent. GlobalConnects investeringar i digital infrastruktur uppgick till 5,8 miljarder, vilket är ungefär på samma nivå som 2022, ej inräknat uppköp och konsolideringar.

– Våra resultat för 2023 är ännu ett bevis på vår position som en av de ledande och snabbast växande leverantörerna av digital infrastruktur i Europa, som också fullföljer sitt löfte om att ansluta människor, företag och samhälle. Mer än hälften av all datatrafik i Norden passerar nu genom vårt nätverk, säger Martin Lippert, koncernchef för GlobalConnect.

847 000 fiberansluta hem och en bra start i Finland

GlobalConnects fiber-till-hemmet-utbyggnad (FTTH) fortsatte i hela den nordeuropeiska regionen med ytterligare nästan 100 000 privata hem anslutna under 2023 och uppnådde totalt 847 000 anslutna hem.

En viktig milstolpe 2023 var inträdet på FTTH-marknaden i Finland, vilket utgör en stark tillväxtmöjlighet för GlobalConnect. Fibertäckningen i Finland är den lägsta bland de nordiska länderna och uppgår för närvarande till 60 procent av hushållen. Jämförelsevis är fibertäckningen i Sverige cirka 93 procent. Idag är många i Finland beroende av mobilbaserade bredbandslösningar, vilket skapar en stor möjlighet att öka GlobalConnects pan-nordiska fotavtryck.

– Vår målsättning är att ha en stor påverkan på Finlands digitala landskap och planerar att investera 500 miljoner euro fram till 2030 i att bygga fiber över hela landet. Vi har redan fått en bra start och drar nytta av vår djupa kunskap och erfarenhet från utrullning av digital infrastruktur i Norden, säger Lasse Pilgaard, CFO GlobalConnect Group.

Bygga och säkra kritisk digital infrastruktur

För GlobalConnect har säkerhet varit en allt större drivkraft under 2023. Både när det gäller att erbjuda integrerade säkerhetslösningar inom datakommunikation för att bättre skydda företag mot cyberhot och när det gäller att bygga motståndskraftig digital infrastruktur som förbinder Norden med andra länder.

– Storleken på vårt fibernät innebär ett stort ansvar. Centrala statliga institutioner, sjukhus, företag och de flesta delar av samhället i Norden är beroende av vår infrastruktur. Vi tar allvarligt på det ansvaret och investerar i att framtidssäkra regionens digitala infrastruktur, vilket både förbättrar nationell säkerhet och attraherar globala teknikinvesteringar, säger Martin Lippert.

Under 2023 genomfördes de sista stadierna av konstruktionen av ‘den nya digitala motorvägen’, en robust superfiberkabel som sträcker sig 2 600 kilometer från Luleå till Berlin. Kabeln har kapacitet att transportera alla data som för närvarande produceras i Norden och är ett rekordstort digitalt infrastrukturprojekt som kommer att fungera som en kritisk anslutning mellan Norden och fastlandseuropa.

Hållbarhet som en licens att verka

Som en av de ledande leverantörerna av kritisk digital infrastruktur i norra Europa ser GlobalConnect förstahands hur anslutningarna stärker samhällen och förbättrar livet samt stödjer allt från sjukhus och skolor till stora och små företag och privata hem.

– Vår erfarenhet av att arbeta intensivt med alla aspekter av ESG, miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning, är att det gynnar hela vår värdekedja. Vi har en engagerad organisation som både utforskar innovativa lösningar och ser till att vi levererar ansvarsfullt, minskar vårt koldioxidavtryck och fokuserar på att bygga en positiv samhällspåverkan. För oss är hållbarhet en licens att verka, säger Sofia Lisa Dinesen, SVP Hållbarhet och Strategi på GlobalConnect Group.

En stor milstolpe för GlobalConnect under 2023 var godkännandet av deras åtagande att uppfylla Science Based-initiativets mål fram till 2030:

Scope 1: 42 % minskning
Scope 2: 100 % förnybar energi
Scope 3: 25 % reduktion