Nyheter

Artificiell intelligens automatiserar och styr saltspridaren i realtid

Epoke, en ledande tillverkare av utrustning till vinterindustrin i Europa och Nordamerika lanserar världens första produkt för saltspridare som styrs direkt genom Klimators AI baserade väglagsprognos. De högupplösta väglagsprognoserna gör att saltspridaren helt automatiskt producerar exakt rätt mängd och typ av saltgiva på vägen beroende på vilken halka som är på väg att uppstå.

Tidigare manuella rutiner automatiseras helt med en kombination av Klimators väglagsprognos tillsammans med Epokes programvara EpoSat vilken är kopplad direkt till saltspridaren som möjliggör Dynamic Dosage™.

Epokes nya avancerade teknologi, Dynamic Dosage™ möjliggör inte bara säkrare vägar under vintermånaderna, utan bidrar också till betydande miljö- och kostnadsbesparingar. Genom att använda precis rätt mängd salt minskar påverkan på närmiljön. Samtidigt sparas kostnader genom att rätt åtgärd i rätt tid genomförs. Detta är en stor skillnad mot dagens manuella lösningar som är knutna till en förares kunskap och beslut.

– Att kontrollera spridaren utifrån prognosen var en av många tillämpningar vi identifierade kring en automatiserad vinterindustri när vi startade utvecklingen av AI baserade väglagsprognoser 2008. Idag har teknologier och nya typer av data mognat så mycket att det också blir verklighet. Automatiseringen av processer är en viktig pusselbit som kommer att hjälpa industrin och beställarna på många olika sätt. Bättre beslut möjliggörs genom hjälp till chaufförer under pågående insatser och kvalitetssäkring av leveranserna ute i fält. Både kostnader och påverkan på närmiljön kan minska genom minskning av saltförbrukning och utsläpp av CO2, säger Søren Pedersen, Head of Winter Maintenance, Klimator.
 
– Under 2022 blev vi introducerade till Klimator och deras AI baserad programvara. Vi såg omedelbart möjligheten att integrera våra lösningar, eftersom vår spridarprogramvara redan är förberedd för dynamisk dosering med vår EpoTherm-lösning. Genom att överföra väglagsprognosen till våra EpoSat-rutter kunde vi på liknande sätt styra spridarna helt dynamiskt utifrån den väglagsprognos som Klimator levererar. Vi har under vintern implementerat detta fullt ut och är väldigt stolta över att kunna presentera denna världsnyhet för dynamisk dosering av salt för vintertjänster över hela världen, säger Peter Bertelsen, VD Epoke.
 
Idag arbetar vinterindustrin med många manuella moment som är beroende av människor med mycket hög kompetens inom området. Dynamisk dosering kommer förutom att använda resurser smartare, att bidra till att förenkla beslutskedjan som idag har många tidskrävande moment med startbeslut, manuell spridarstyrning och dokumentation av åtgärder som några viktiga delar.