Nyheter

Gamla E4 blir lokalväg för Sundsvalls södra infart

Sträckan från Nolby till Sundsvalls resecentrum är sista delsträckan när gamla E4 byggs om till lokalväg på sträckan Njurunda – Sundsvall. I höst ska den sista dryga milen väg stå klar.

För snart tio år sedan blev den västliga dragningen av E4 söderifrån in mot Sundsvall klar. Sedan dess har den gamla vägen, som fått vägnummer 562, varit föremål för ombyggnad till lokalväg, men också viss flyttning för att ge plats åt kommande utbyggnad till dubbelspår på Ostkustbanan. 

Sedan den relativt korta sträckan Njurundabommen till Nolby färdigställts har bygget av de sista tolv kilometerna från Nolby i tätorten Kvissleby till Sundsvalls resecentrum pågått. Den tidigare 14 meter breda E4 har smalnats av till sju meter för att utöver den lokala biltrafiken även rymma en separat gång- och cykelväg om fyra meter. På gamla E4 var årsdygnstrafiken cirka 20 000 fordon. Nu beräknas cirka 4000 fordon trafikera lokalvägen.

– En stor del av projektet har varit bygget av gång- och cykelvägen, där trafikslagen separeras. En annan stor del av arbetena gäller utbyggnaden av vattenledning längs hela sträckan åt Mittsveriges Vatten. Ledningen, som byggts för kommande behov, ligger under gång- och cykelvägen Den har varit ganska styrande för arbetena, säger Trafikverkets projektledare Björn Sjölund.

I projektet ingår också ett industrispår från Skönsmon till Sundsvalls bangård, tillgänglighetsanpassning av busshållplatser, ombyggnad av gångpassager, två nya cirkulationsplatser som ersätter trafikljusreglerade korsningar, anslutande vägar, direktutfarter och belysning. Vägens dagvattensystem förbättras också.

– Den stora utmaningen i projektet har varit att vi hela tiden arbetat i en trafikerad miljö. Det har inte funnits någon omledning, säger Björn Sjölund.

Kommunen har tagit över tidigare E4 som nu är en stadsgata genom centrala Sundsvall. När den slutliga ombyggnaden mellan Nolby och resecentrum blir klar i höst kommer kommunen att ta över sträckan mellan Stockvik strax söder om staden och centrala Sundsvall.

FAKTA:

Tidplan: mars 2022–oktober 2024

Byggherre: Trafikverket Region Mellersta

Generalentreprenör: GRK Sverige AB

Anbudssumma: 320 Mkr