Nyheter

Nytt samarbete revolutionerar taxibranschens kontroller

Bolt, Europas ledande aktör inom delad mobilitet, integrerar för första gången en taxameter direkt med appen – som automatiserar processen att registrera resor. Bakom utvecklingen står förutom Bolt det svenska techbolaget Halda, som erbjuder systemlösningar för taxi- och mobilitetstjänster. 

Den nya integrationen registrerar all nödvändig information om resorna i bakgrunden, utan att förare behöver mata in information manuellt, vilket innebär säkrare resor och mer pålitlig data.

– Normalt sett måste förare ange information i taxametern manuellt. Genom integrationen tar vi bort ett onödigt steg, vilket inte bara förbättrar trafiksäkerheten utan även eliminerar risken för felaktig inmatning – oavsett om det sker medvetet eller omedvetet. Anslutna förare kommer ha de mest pålitliga uppgifterna i taxibranschen vad gäller färddata och kontrolluppgifter till myndigheter, säger Julius Laurell, verksamhetschef för taxiverksamheten på Bolt.

Samarbetet mellan Bolt och Halda är det första av sitt slag. Testerna påbörjades i oktober 2023 och nu är tjänsten redo att rullas ut brett. I nuläget har ca 20 procent av bilarna möjlighet att integrera med taxametern och inom några veckor kommer funktionen vara tillgänglig för alla Bolt-partners. Samtliga Bolt-partners som är anslutna till Halda har möjlighet att använda den integrerade taxametern kostnadsfritt.

Integrationen fungerar genom att Bolt meddelar Halda om varje händelse i realtid. Halda får veta vilken förare som har fått resan och kontrollerar vilken taxameter föraren är inloggad i.

Sedan fjärrstyr Halda taxametern enligt förutbestämda regler i nätverket. På så sätt säkerställs att alla resor slås in i taxametern och att beloppet alltid är korrekt.

– Samarbetet med Bolt är en viktig del i att främja konkurrens på lika villkor. Bolts innovativa app skapar behov för nya lösningar och det är precis det Halda vill bidra till. Det gäller att tänka nytt för att skapa de bästa förutsättningarna för både åkare och konsumenter, säger Peter Hagelin, vd på Halda.

Den 1 januari 2021 infördes en lag som innebär att det inte längre är möjligt att få dispens från kravet på taxameter i taxifordon. Samtliga taxiförare måste registrera uppgifter om varje köruppdrag och körpass i en taxameter, så att den kan producera kvitton, följesedlar och körpassrapporter. Samma krav gäller både för app-tjänster och traditionell taxi.

– Den integrerade taxametern sköter allting automatiskt, vilket förbättrar min arbetsmiljö och gör att jag kan fokusera på att ge kunden bästa service istället för att knappa på taxametern. Det känns tryggt att veta att det alltid blir rätt, framförallt under perioder med hög efterfrågan och resor tätt inpå varandra, säger Reza Omrani, taxichaufför i Stockholm. 

För kunder fungerar resor med den nya integreringen precis som tidigare. Resan beställs via Bolt-appen där priset fastställs innan kunden bekräftar bokningen.