Nyheter

De har byggt en fungerande robotlastare från Aliens

Det tog dem tre år, men gänget på Hacksmith Industries lyckades till slut färdigställa sin fungerande kopia av en robotlastare från den klassiska filmen Aliens – Återkomsten.

Mekaniska exoskelett i science fiction har fungerat som inspiration för många ingenjörer och ingenjörsprojekt genom åren. Så är även fallet på Hacksmith Industries, där James Hobson med sitt team har byggt ett massivt mekaniskt exoskelett inspirerat av P-5000 Power Loader från bland annat filmen Aliens – Återkomsten.

Om du inte sett den klassiska filmen handlar det om en futuristisk blandning mellan en gaffeltruck och ett metallskelett som används för att lyfta tung utrustning. I filmen från 1986 använder Ellen Ripley lastmaskinen för att bekämpa den ikoniska Aliendrottningen.

Den rekvisita som användes för lastmaskinen i filmen var dock tillverkad av skumplast och rör och fungerade inte i någon verklig kapacitet. Det innebär att Hacksmiths power loader inte ens bör betraktas som en replika. Det är en verklig, funktionell lastare.

– En rolig sak är att detta projektet tog oss tre år, och jag har fortfarande inte sett någon av Alien-filmerna från början till slut. Jag har bara tittat på bilder och videoklipp av själva lastroboten. Men vi har försökt att hålla utseendet så nära originalet som möjligt, berättar Bogdan Malinovskij på Hacksmith Industries när han besökte Dassault Systèmes konferens 3DEXPERIENCE World 2024 i Dallas nyligen.

Bandgående lastare

Till skillnad från roboten i filmversionen är Hacksmiths skapelse inte tvåbent utan byggd ovanpå chassit till en mindre bandgående lastare. Dess befintliga hydrauliska kraftaggregat matar även alla hydraulcylindrar på överkroppen.

Överkroppen har samma grundläggande utseende som filmversionen och byggdes av plasmaskurna stålsektioner som passades ihop med ett flik- och spårsystem innan de svetsades.

– Vi växte upp med Mythbusters och har drömjobbet. Vi gör sådana här projekt eftersom vi gärna vill inspirera folk att prova på att göra saker som initialt kan verka omöjliga, säger Ben McDonnell, medgrundare av Hacksmith Industries och med en bakgrund inom mekatronik. 

Lastmaskinen styrs av ett industriellt styrsystem baserat på Raspberry Pi, som kör ROS. I design- och tillverkningsprocessen har man använt sig av programvaran SOLIDWORKS från Dassault Systèmes för att skapa en 3D-modell av kolossen och alla dess delar. Lastaren kan styras av med hjälp av ett par joysticks från själva fordonet, eller fjärrstyras med en Playstationhandkontroll.

Stora på Youtube

Hacksmith Industries har 14,5 miljoner prenumeranter på Youtube och får ofta många frågor från tittare om själva roboten och hur man gått tillväga för att bygga den.

– Vi har fått in en del frågor från folk som tror att det är en produkt som vi säljer. Men det finns bara en version i världen, säger Ben McDonnell.

Youtubekanalen har även gjort att personerna i Hacksmith Industries som är med i videorna emellanåt blir igenkända på gatan. Något som gör Bogdan Malinovskij glad, berättar han.

– Jag tycker det är extra kul när folk kommer fram till mig och berättar att de till exempel börjat läsa en ingenjörsutbildning på grund av våra videor.

Se filmen här:

https://www.youtube.com/watch?v=xRPQO8F3RpE