Nyheter

Solkurvor stoppar trafiken på Malmbanan

Minst fyra solkurvor på sträckan mellan Kopparåsen och Vassijaure stoppar trafiken norr om Abisko. Prognosen i nuläget är att trafiken ska kunna återupptas på tisdag klockan 16:00.

– Solkurvor är ett fenomen som uppstår vid stora temperaturskiftningar. Vi var medvetna om denna risk i samband med återställningsarbetet i vintras och detta är en följdeffekt av att vi gjorde den i vinterklimat. Genom kontrollprogrammet har vi dagligen utför spårlägesmätningar och skarvmätningar för att hålla koll på rälsen, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket.

I morse uppmättes 21 grader i området och höga temperaturer gör att metallen i rälsen utvidgas och utsätter spåret för höga tryckspänningar. Rälsen som byttes ut i vintras har lägre inläggningstemperatur vilket medför att vi får för mycket räls i det varma vädret. Trafikverket jobbar nu för fullt med att byta ut de påverkade delarna. Spåret måste vara helt återställt innan trafik kan släppas på i igen.

– Vi kommer att jobba dygnet runt för att få igång trafiken på sträckan. Det handlar bland annat om att byta ut de påverkade sektionerna och fylla på med makadam. I nuläget känns en trafikstart klockan 16:00 på tisdag rimlig, avslutar Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket.