Nyheter

Tillslag mot grova ekobrott kopplat till IPTV

En person misstänks ha sålt illegala IPTV-abonnemang och tillhörande utrustning under fem år. I fredags häktades mannen av Lunds tingsrätt misstänkt på sannolika skäl för flera grova ekobrott.

Brottsmisstankarna som utreds är grova bokföringsbrott, grov försvårande av skattekontroll och grov näringspenningtvätt under åren 2019 tills tidigare i veckan då mannen greps i sitt hem i samband med ett tillslag.

Tillslaget i förra veckan skedde i både bostäder och företagslokaler i Lund och leddes av poliser och civila utredare från Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Malmö.

– Det misstänkta brottsupplägget består i att den numera häktade mannen via en webbsida har sålt IPTV-abonnemang och utrustning såsom digitalboxar. Betalning har skett via Paypal-konton och med kryptovaluta. Den brottsliga omsättningen har överstigit en miljon kronor varje enskilt år, totalt drygt sju miljoner kronor, säger Bo Birgerson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Malmö.

Verksamheten uppskattas ha haft uppemot 12 000 kunder.

– Vi har gjort en stor mängd beslag som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material som vi går igenom. Dessutom håller vi fortsatta förhör med den misstänkta samt med andra personer av intresse för utredningen, avslutar Bo Birgerson.

Foto: Joshua Woroniecki