Nyheter

Vilken stad i Sverige är (data)surf metropolen?

Ny statistik från datakommunikationsleverantören GlobalConnects: Surf Index* har nu klarlagt vilken stad i Sverige som är huvudstad gällande dataförbrukning. Under årets första fem månader är det Göteborg som surfat klart mest med Malmö på en andraplats och den historiska huvudstaden Stockholm på bronsplats.

Över 50% av all data som strömmas i Sverige passerar genom GlobalConnects fibernätverk. I en färsk analys av dataförbrukningen under 2024 års första fem månader står det klart att den stad som förbrukar mest data via fiber är Göteborg.

Tätt följd av Malmö och med Stockholm på en tredjeplats.

Göteborgarna surfar 34 % mer än Stockholmarna och 3,65 % mer än Malmöborna.

GlobalConnect Surf Index

1. Göteborg 539 GB/månad
2. Malmö 520 GB/månad
3. Stockholm GB/månad

– Datakonsumtionen fortsätter accelerera och förväntas öka med ytterligare 15 % årligen fram till 2030. Tillgång till stabilt och säkert internet är idag en förutsättning för många att kunna leva livet fullt ut med distansarbete, nöje och sociala sammankomster. Videostreaming, nya produkter och molntjänster och en ökad användning av AI ställer höga krav på tillgång på digital infrastruktur och ökad kapacitet. GlobalConnect har varit en stark kraft i att digitalisera det svenska samhället i över 20 år och idag går hälften av all datatrafik i Norden via vår fiber, säger Philip Wagrowski, affärsansvarig på GlobalConnect.

Snitthushållet i Sverige förbrukar cirka 450 GB varje månad vilket motsvarar lika mycket data som cirka 450 timmar strömmad video**. I Göteborg surfade innevånarna 19 % mer än rikssnittet vilket motsvarar 139 timmar strömmad video. Per dag blir det över 4 timmar mer än snitthushållen i Sverige. Motsvarande siffra för Malmö är nästan 17% mer än rikssnittet och stockholmarna surfade cirka 10% mindre än övriga Sverige.

* GlobalConnect har analyserat över 500.000 svenska hushålls totala dataförbrukning under perioden januari till maj 2024. All analyserad data är anonymiserad och aggregeradJämförelsen är utförd på Sveriges tre största städer sett till befolkningsmängd.
**Antal timmar strömmad video är baserat på standardkvalitet av Netflix-video