Nyheter

Färre åker fast för rattfylleri under midsommarhelgen

Midsommarhelgen innebär 50 procent mer trafik än vanligt samtidigt som Systembolaget ökar försäljningen med nästan 50 procent jämfört med en vanlig vecka. Enligt tidigare beräkningar rör sig omkring 20 000 alkoholpåverkade förare på de svenska vägarna denna helg. Men en sammanställning av polisens statistik från alkomätarföreget Alcosense visar att allt färre åker fast för rattfylleri under midsommarhelgen – förra året hade den lägsta siffran på nio år. 

Under midsommarhelgen förra året var utfallet, andelen sållningsprover som leder till brottsanmälan, lite mer än 1 procent – 260 fall – vilket är en betydande förändring från tidigare år. Det senaste nio åren har i snitt 330 personer åkt fast för rattfylla med ett snitt på 1,43 procent med en topp under pandemiåret 2020 på 4,58 procent.

– Att vi nu ser att rattfylleribrotten minskar under midsommarveckan kan ses som en trend. En förklaring kan vara att man i större utsträckning förstått riskerna med alkohol och bilkörning. Däremot är det inte en obetydlig mängd personer som åkt fast och polisen får givetvis inte fatt på alla, säger Hunter Abbott, alkoholexpert på Alcosense och rådgivare till den brittiska transportstyrelsen. 

Flest åker fast i storstäderna

Generellt visar statistiken att flest åker fast för rattfylleri i och kring storstäderna, och desto större befolkningstäthet, desto fler rattfylleribrott. Polisregion Stockholm leder med ett snitt på 79 fall de senaste nio åren, följt av region väst med 69 fall i snitt och region syd med 59 fall i snitt.

– Vid första anblick ser det ut som en mycket liten andel av bilisterna kör rattfulla, men vi vet sedan tidigare att det varje dygn befinner sig cirka 12 500 rattfulla förare på svenska vägar enligt Trafikverket. Trafiken ökar även med ungefär 50 procent jämfört med ett vanligt dygn under midsommarhelgen. Det är sannolikt att det befinner sig närmare 20 000 rattfulla förare per dygn på svenska vägar, säger Hunter Abbott. 

Ökad alkoholförsäljning under midsommarveckan

Nästan 3 miljoner svenskar besökte Systembolaget under midsommarveckan 2023. Flest besökare hade Systembolaget på torsdagen före midsommarafton, med cirka 1,2 miljoner personer och försäljningen ökade med cirka 49 procent jämfört med en vanlig vecka.

– Vi vet sedan tidigare att många förare kör onyktert eftersom de är omedvetna om att de fortsatt har alkohol kvar i blodet dagen efter festen. Har du firat midsommar och druckit rejäla mängder alkohol är det möjligt att du riskerar köra rattfull dagen efter. Det enda sättet att kontrollera sig är genom en alkomätare, som kan hjälpa att fatta ett informerat beslut huruvida det går att köra eller ej, säger Hunter Abbott.

Om Alcosense Laboratories
Alcosense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i Alcosense produkter används även av många polismyndigheters alkomätare. Företagets målsättning är att genom sina alkomätare undvika att personer kör oavsiktligt med alkohol i kroppen. För mer information besök www.alcosense.se.