Nyheter

GlobalConnect ingår stort ramavtal med Coromatic för att möta AI-drivna krav på datacenterkapacitet

I takt med AI-vågen och det ökande behovet av stor datakapacitet, planerar GlobalConnect betydande investeringar i datacenter och möjliggör det genom att ingå ett nordiskt ramavtal med Coromatic – en ledande entreprenör inom datacenterbyggnation.

– Efterfrågan på datacenterkapacitet växer snabbare än någon förväntat, och AI är den främsta drivkraften bakom denna utveckling. På GlobalConnect strävar vi efter att ligga steget före och vara redo att möta våra kunders kapacitetsbehov relaterade till AI. Vi har redan cirka 50 MW IT-kapacitet i Norden och har utökat vårt erbjudande med hållbara kylteknologier och energisystem som är anpassade för AI. Den tilltagande efterfrågan är huvudorsaken till att vi nu har ingått ett omfattande nordiskt ramavtal med Coromatic, vilket gör det möjligt för oss att öka vår tillväxttakt och kapacitet genom bland annat effektiva nyckelfärdiga byggen, säger Luke Davies, chef för datacenter på GlobalConnect.

Han betonar att avtalet täcker utökande av kapacitet både genom kontinuerlig expansion av GlobalConnects befintliga datacenter, och byggandet av nya center.

Coromatic ser också stora möjligheter med det nya ramavtalet med GlobalConnect:

– Jag är stolt och glad över att Coromatic har valts av GlobalConnect för detta partnerskap. Detta är en mycket spännande utveckling som vi tillsammans utforskar. AI är vår tids största resurs. Men vi får inte blunda för de utmaningar som den ökade kapacitetsefterfrågan innebär. Därför är det viktigt för oss att samarbeta med GlobalConnect för att bidra till en hållbar, säker och effektiv datacenterindustri, säger Kurt Vahlun Sørensen, vd för Coromatic.

GlobalConnects datacenterexpansioner kommer att byggas nära större nordiska städer, främst av hållbarhets- och anslutningsskäl, säger Luke Davies:

– Nya platser kommer att etableras nära fjärrvärmeanläggningar där värmen från datacenter kan återanvändas. Till exempel ger vi idag bort spillvärme gratis till Hammarby Sjöstad i Stockholm. De nya centren kommer också att vara energieffektiva samt medföra en bättre datakapacitet och anslutning till samhället i stort.

Ramavtalet mellan GlobalConnect och Coromatic är ett treårigt avtal.