Nyheter

Unimog hos Mercedes-Benz i Sverige

Mercedes-Benz extrema terränglastbilar Unimog kommer nu att kunna servas genom samma kanaler som företagets vanliga lastbilar. Det är resultatet av att importen numera sköts av Veho Import AB som även är generalagent för Mercedes-Benz vanliga lastbilar.

– Unimog har förmågor som ingen annan lastbil i världen är i närheten av, säger Matthias Lindahl som är märkesansvarig för Unimog på Veho Import.

Unimog är kända världen över för sina unika terrängegenskaper. Men bland användarna är den oerhört kraftfulla hydrauliken ofta ett minst lika viktigt argument. Redan som standard har man ett enkelsystem på 240 bar med 24 kW pump som kan ge upp till 60 l/min. Dubbla system finns som tillval.

– Ett exempel man ofta ser utomlands är en Unimog som klipper vägkanter med tre olika klippare på en och samma bil. Som dessutom kan vara sin egen TMA-bil med varningsskylt.

Resultatet är att ett fordon med 1-2 personer kan göra ett jobb som annars kräver 3-4 fordon med lika många förare.

– En Unimog är som ett rullande multiverktyg. Den är snabb och påbyggbar som en lastbil, och har terrängförmåga, hydraulik och mångsidighet som en traktor. Inte minst tack vare kraftuttag med vrid på upp till 600 Nm.

 

I Sverige är Försvarsmakten en av de största kunderna, men Unimog återfinns också hos flera räddningstjänster.

– De är perfekta i den rollen, säger Lindahl. Vi samarbetar med brandbilsbyggare som kan Unimog utan och innan, så vi kan leverera nyckelfärdiga brandbilar för i stort sett alla behov.

Bilen på bilderna är en Unimog U5023 dubbelhytt med 14,5 tons totalvikt. Brandbilsbyggnationen är gjord av Rosenbauer. Bilen har sprinklersystem som vattenbegjuter hytt och däck samt en vattenkanon med upp till 1000 l/min kapacitet.