Nyheter

JLR och Meridian Audio utökar sitt samarbete för utveckling av högpresterande ljudsystem för bilar

JLR har förlängt sitt långsiktiga ingenjörssamarbete med den brittiska ljudinnovatören Meridian för att leverera och utveckla högpresterande ljudteknik i bilar för nästa generations elfordon.

Sedan 2010 har JLR arbetat tillsammans med den Cambridge-baserade ljudspecialisten för att utveckla ljudsystemen i alla fordon inom varumärkesfamiljen: Range Rover, Defender, Discovery och Jaguar. Utökningen av samarbetet kommer att göra det möjligt för Meridians specialister att delta i utformningen av nya modeller i ett ännu tidigare skede, vilket är avgörande allt eftersom JLR:s planer för elektrifieringen av moderna lyxbilar utvecklas.

Detta tidiga arbete är något som har kommit att definiera relationen mellan JLR och Meridian, med en kupé utformade för att möjliggöra skapandet av optimala ljudupplevelser.

Callum Hubbard, Technical Specialist – Vehicle Audio Technology på JLR:

– Samarbetet mellan JLR och Meridian gör att vi kan leverera ljudsystem med fantastiskt ljud och samtidigt vara lyhörda för fordonens formspråk. Tillsammans kommer vi att se till att lyssnarupplevelsen i våra fordon fortsätter att vara så engagerande och behaglig som möjligt.

John Buchanan, VD, Meridian Audio:

– Det är ett äkta samarbete som skapar ett starkare team tack vare expertisen från båda parter, som arbetar tillsammans från ett mycket tidigt skede för att skapa och leverera innovativa, värdeskapande upplevelser.

Den nuvarande höjdpunkten inom Meridians ljudteknik för bilar återfinns i Range Rover-modeller utrustade med Meridian Signature Sound System. Detta 1600W-system har 35 högtalare – inklusive två 20W-högtalare i vart och ett av de fyra huvudstöden – för den mest omslutande ljudupplevelsen.

Ljudsystemet stöder också MLA-Flex-karossens grundliga arkitektoniska förädling för att ge en lugn och behaglig känsla i kupén – vilket säkerställer en förstklassig upplevelse för passagerare. Tredje generationens Active Noise Cancellation-system övervakar de hjulvibrationer, däckljud och motorljud som läcker in i kupén och genererar en ljudreducerande signal som spelas upp genom systemets högtalare.

Genom att övervaka hjulvibrationer, däckbuller och motorljud som läcker in i kupén, och generera en dämpningssignal via högtalarna bidrar denna teknik till att passagerare kan nå sin destination utvilade, även efter de längsta resorna.

En annan innovation som är ett resultat av samarbetet mellan JLR och Meridian är tillvalet Range Rover Tailgate Event Suite som innebär ytterligare fyra bakre högtalare så att underhållningssystemet levererar ljud i toppklass när bakluckan är öppen.