Nyheter

Flix säkrar investering från EQT och Kühne Holding

Flix SE, det globala rese-techföretaget där bland annat FlixBus inngår, meddelar att de tillsammans med riskkapitalbolaget EQT och holdingbolaget Kühne Holding har ingått ett samarbetsavtal. Avtalet innebär att EQT Future och Kühne Holding kommer att förvärva en 35% minoritetsandel i Flix.

Utöverinvestering i Flix kommer EQT Future och Kühne Holding att förvärva aktier från befintliga aktieägare för att bygga en långsiktig investering i Flix. Denna investering kommer att ytterligare stärka Flix balansräkning och hjälpa till att påskynda företagets framgångsrika resa av lönsam tillväxt. (Transaktionens slutförande är föremål för vissa sedvanliga villkor och myndighetsgodkännanden.)

–Vi är glada att välkomna EQT Future och Kühne Holding som starka investerare med bevisade meriter inom hållbara långsiktiga strategier. Deras kapital och kunnande kommer att vara en stark tillgång för Flix övergripande strategiska vision. Vi kunde inte ha önskat bättre partners för nästa kapitel i Flix resa, meddelar André Schwämmlein, VD och medgrundare av Flix.

–EQT Future stödjer högkvalitativa, växande företag som har potential att vara ledande inom hållbarhet inom sina områden. Flix är ett perfekt exempel på detta. Vi är djupt imponerade av vad André och hans team har åstadkommit, från startup till global marknadsledare i 43 länder, säger Andreas Aschenbrenner, grundande partner och vice chef för EQT Futures rådgivningsteam.

–EQT erbjuder mer än bara kapital. Vi är stolta över att samarbeta med Kühne Holding, en ledande investerare inom transport och logistik. Tillsammans med André och hans team är vi glada att stödja Flix långsiktiga tillväxtstrategi. Vi strävar efter att sprida Flix lågkoldioxidlösning för långdistansresor till fler människor världen över. Vi tror att Flix har potential att bli en ledande aktör inom massmarknadstransport och ett välkänt namn i branschen, avslutar Andreas Aschenbrenner.

–Flix leder nästa generation av kollektivtrafik. Kühne Holding är stolt över att vara en strategisk partner i deras expansionsfas. Under de senaste månaderna har vi etablerat en god relation med kollegorna på EQT Future. Vi har stort förtroende för André Schwämmlein och hans team och ser fram emot att stödja Flix framtid i ett framgångsrikt partnerskap, säger Dominik de Daniel, VD för Kühne Holding AG

–Som en av de största strategiska investerarna inom transport- och mobilitetssektorn tar Kühne Holding nu ett ytterligare steg in på marknaden för kollektivtrafik med buss. Med Flix beprövade modell, med låg kapitalbindning, ser vi stora synergier med våra andra investeringar i transportsektorn. Dessutom vill vi stödja expansionsstrategin för deras internationella nätverk. Vi adderar till de stora framgångar som Flix har uppnått genom att etablera bussen som det ledande hållbara transportmedlet i Europa och utomlands, tillägger Karl Gernandt, styrelseordförande för Kühne Holding AG.

Drivande lönsam tillväxt

Investeringen kommer vid en tidpunkt med fortsatt betydande tillväxt och strategisk expansion hos Flix. Företaget rapporterade en total intäktsökning på 30 procent under 2023 och nådde därmed för första gången EUR 2 miljarder i årliga totala intäkter. Detta kommer med en ökad lönsamhet med en justerad EBITDA på EUR 104 miljoner år 2023. Det starka tillväxt-momentumet gör det möjligt för Flix att uppnå sina strategiska mål, inklusive att utöka sin globala närvaro, transformera den nordamerikanska bussmarknaden och ytterligare expandera FlixTrain för att möta den ökande efterfrågan på alternativa järnvägstjänster i Tyskland.

För att ytterligare stärka sin geografiska
 närvaro har Flix nyligen gått in på två av världens viktigaste bussmarknader: Chile och Indien. Företagets globala fotavtryck sträcker sig nu över 43 länder världen över. Med både FlixBus och FlixTrain går den europeiska expansionen framåt. FlixBus utökar sina tjänster betydligt i Storbritannien, Portugal och Ukraina och har lanserat i Norge och Finland. Flix har en tydlig ambition att nå marknadsledarskap på dessa marknader.

Främjande av verksamheten i Nordamerika

Flix har varit verksam i USA sedan 2018. År 2021 förvärvade företaget Greyhound Lines, en ikonisk leverantör av intercitybusstjänster, och utökade därmed sin räckvidd, inklusive i Kanada och Mexiko. Transformationen och integrationen av verksamheten i Flix-plattformen är på god väg och speglas alltmer i en växande andel med låg kapitalbindning, vilket driver tillväxt och lönsamhet på marknaden.

Med tillväxt kommer ansvar

Flix är ständigt engagerade i att leverera en fantastisk reseupplevelse och noggrant utvärdera verksamhetens påverkan. För att understryka sitt engagemang för en ansvarsfull affärsmodell publicerade Flix nyligen sin andra frivilliga ESG-rapport för 2023. Med en vision att erbjuda hållbara och prisvärda resor, är Flix starkt i linje med EQT Futures mission att stödja marknadsledande företag som förbättrar vår planet genom sina produkter och tjänster, samtidigt som de har potential att forma sina branscher.