Nyheter

OS i Paris utnyttjas för cyberbedrägerier och falska kryptovalutor

Cybersäkerhetsföretaget Trend Micro varnar för ökad mängd cyberbedrägerier kopplat till OS i Paris. Trend Micro har identifierat en cyberkampanj som utnyttjar uppmärksamheten runt OS för att sprida falska Initial Coin Offeings (ICO). Kryptovärldens IPO – som i detta fall lurar sina offer till att investera i kryptovalutor men istället får sina tillgångar stulna.

Under de senaste månaderna har Trend Micro kunnat identifiera minst 10 olika webbsidor som använder OS i Paris för att lura besökarna till att investera i falska ICO:er och kryptovalutor med löften om bland annat god lönsamhet och avkastning. Men löftena uppfylls inte och istället går de cyberkriminella under jord med investerarnas pengar.

En av de falska ICO:er som Trend Micro har identifierat – theolympictoken.com – registrerades den 30e mars 2024 och erbjuder en falsk kryptovaluta som de kallar för ”Olympic Games Token”. Webbsidan uppger att de har en koppling till den internationella olympiska kommittén, använder OS 2024 logotypen och har en nedräkning till spelens start. De erbjuder dessutom möjligheten att köpa valutan via den legitima handelsplattformen Raydium.

Den falska webbplatsen marknadsfördes direkt via både X och Telegram genom aggressiv kommunikation som förmedlade att investeringarna var brådskande vilket är vanligt för den här typen av cyberbedrägerier och falska ICO:er. Webbplatsen blev bortplockad efter några dagar, men nu har en ny domän – olympictokensolana.com– med exakt samma information dykt upp, vilket tyder på att bedrägerierna fortsätter.

– Stora händelser och event i den fysiska världen formar ofta vad som händer i cybervärlden, och OS i Paris är inget undantag, säger Martin Fribrock, Sverigechef på Trend Micro. Samtidigt blir kryptovalutor mer och mer populära och det är fortfarande många som inte helt förstår dess innebörd och vad som kan vara en varningssignal för kryptovalutans legitimitet. Därför är det viktigt att vara påläst och uppmärksam innan man investerar i någon form av kryptovaluta för att undvika att bli lurad.

För mer information, läs Trend Micros blogg: https://www.trendmicro.com/en_…