Nyheter

Volvo Lastvagnar på IAA 2024: Nya lastbilar och ny teknik som stödjer resan mot noll utsläpp och noll olyckor

Volvo Lastvagnars uppställning på 2024 års IAA-mässa kommer vara ett starkt bevis på Volvos beslutsamhet att minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn och förhindra olyckor. Volvo kommer att visa upp lastbilar med batterielektriska drivlinor, bränsleceller och förnybara bränslen i förbränningsmotorer – en strategi som möjliggör hållbara transporter i dag och i morgon.

På IAA 2024 kommer Volvo Lastvagnar att visa upp ett globalt produktsortiment som aldrig har varit starkare. Nya Volvo FH Aero-serien kommer att visas upp, som nyligen lanserats i Europa, Asien och Afrika, inklusive el- och biobränsledrivna varianter. På den amerikanska marknaden har helt nya Volvo VNL introducerats på en helt ny plattform med banbrytande autonom teknik.

IAA blir den första möjligheten att uppleva Volvo VNL i Europa. Båda lastbilsmodellerna har utvecklats med bränsleeffektivitet och säkerhet i fokus.

– Det ska bli spännande att se reaktionerna från kunder och media på våra nya lastbilsprogram och framtida teknik, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

– Vår uppställning på årets IAA kommer att visa Volvokoncernens globala styrka och vårt engagemang för att nå noll utsläpp och noll olyckor – båda lika viktiga för våra kunders framgång.

Nya Volvo FM Low Entry kommer också att visas på IAA – Volvos första lastbilsmodell någonsin som utvecklats enbart för eldrift och som dessutom har extraordinär sikt för ökad säkerhet i hektiska stadsmiljöer. Volvo FH16 Aero kommer att visas upp med den helt nya, högeffektiva D17-litersmotorn, som ger mer kraft samtidigt som både bränsleförbrukning och utsläpp minskar. Den här lastbilen har utvecklats för de tuffaste uppgifterna och optimerad produktivitet, och är certifierad för HVO (hydrerad vegetabilisk olja) och biodiesel B100.

Volvo Lastvagnar kommer också att visa sin kommande e-axelteknologi, skräddarsydd för Volvos nästa generations batterielektriska och bränslecellselektriska lastbilar, vilket möjliggör längre elektrisk räckvidd och optimerad körbarhet.

Volvo har fem års erfarenhet av serieproducerade eldrivna lastbilar hos kunder i 47 länder världen över, och vätgas är nästa steg när det gäller framtidens drivlinor. Vätgas för bränslecellsapplikationer och vätgas i förbränningsmotorer utvecklas parallellt för att framtidssäkra företagets lastbilsutbud för kunder på alla marknader och hållbara transportapplikationer världen över. Båda vätgasbaserade tekniker förväntas nå kunder mot slutet av detta årtionde.

Flera av Volvos lastbilar på IAA kommer att vara utrustade med Volvos nya sidospeglar med kamera som ger fördelar både i form av bränslebesparingar tack vare förbättrad aerodynamik, men också ökad säkerhet genom bättre sikt.

Volvos modellprogram på IAA kommer att bestå av 8 lastbilar:

Volvo FH Aero Electric 4×2 med sidospeglar med kamera

Volvo FH16 Aero 4×2 med HVO-bränsle, XXL-hytt och sidospeglar med kamera

Volvo FMX Electric 6×4 tippvagn

Volvo FM Low Entry 6×2 med lyftdumper

Volvo FM Gasdriven 4×2 med sidospeglar med kamera

Volvo FE Electric 4×2 med lyftdumper

Volvo VNL 860, med full specifikation

Volvos testlastbil med bränsleceller

Förutom ett brett utbud av lastbilsmodeller kommer Volvo också att visa upp de nya teknologier och tjänster som är på gång för nästa generations lastbilar, inklusive laddtjänster för batterielektriska lastbilar.

Besökare på IAA kommer att hitta Volvo Lastvagnar i hall 21, monter B01 samt en uppställning av lastbilar för provkörning på IAA:s testbana.