Nyheter

Järnvägsutbildning för 50 nyanlända ingenjörer

Behovet av ingenjörer inom järnvägsbranschen är stort i hela landet. Därför startar Trafikverket en påbyggnadsutbildning för 50 nyanlända ingenjörer med minst 4–5 års specialiserad ingenjörsutbildning som är utvärderad av Universitets- och högskolerådet (UHR).
Den ökade invandringen innebär att ny och betydelsefull kompetens kan bidra till ett växande Sverige.

Arbete är den främsta nyckeln till både etablering och integration för de nyanlända. För Trafikverket och branschen innebär det en ökad tillgång till kompetenta medarbetare.

– Många av dem som kommit till Sverige har utbildning och erfarenhet som järnvägsbranschen behöver. Utbildningen gör att vi snabbare kan ta tillvara deras kompetens samtidigt som det ger stora vinster för individerna, arbetsgivarna och hela samhället, säger Niclas Lamberg, HR-direktör på Trafikverket.

a jvag
En av kursdeltagarna är Osama Al Nasrallah som kommer från Syrien. I hemlandet drev han ett eget konsultföretag med många uppdrag åt staten. När kriget kom fick verksamheten läggas ner och istället började Osama arbeta som lärare i matematik och fysik. Och när kriget eskalerade och samhället slogs sönder flydde han landet. Nu vill han bygga en ny framtid i Sverige och vara med och bidra och kanske starta en egen verksamhet.

Järnvägsutbildning för nyanlända ingenjörer, JUNA-projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Arbetsförmedlingen, Helsingborg stads vuxenutbildning och företag inom branschen. JUNA omfattar heltidsstudier i Ängelholm och Helsingborg. Studierna pågår i 9 månader och slutar i månadsskiftet maj/juni 2018. Yrkessvenska och praktik ingår, och kursdeltagarna har utbildning inom något av dessa specialområden: bygg och anläggning, maskinteknik, datateknik, elektroteknik och väg- och vattenbyggnad.

Redaktionen