Nyheter

Två arkitektförslag för ny station i Varberg

Arkitektteamen Abako Arkitekter och OkiDoki Arkitekter har presenterat förslag för en helhetsutformning av den nya stationen och stationsområdet i Varberg. Jernhusen har i samverkan med Varbergs kommun, Region Halland och Trafikverket bjudit in arkitektteamen till parallellt uppdrag i Varberg för att få ett bredare beslutsunderlag för projektets vidare utveckling.

– Vi vill skapa en station och ett stationsområde som är tryggt och välkomnande och som gör det lättare att resa och byta mellan olika färdsätt, säger Hans Waldén, affärsutvecklare på Jernhusen. Arkitekterna har tagit sig an uppdraget att utforma en arkitektoniskt spännande miljö med stort fokus på att underlätta för resenärer.

Stationsområdet är en del av projekt Varbergstunneln och bildar en viktig länk mellan stadskärnan och den nya stadsdelen Västerport.

ab okidoki
Illustration: OkiDoki Arkitekter

ab abako
Illustration: Abako Arkitekter

– Vi är mycket nöjda med det sätt på vilket arkitekterna har tillmötesgått de förutsättningar och krav vi har ställt. Förslagen visar på spännande möjligheter och idéer. Vi ser nu fram mot att fördjupa oss i materialet för att utveckla denna viktiga plats för den växande staden, säger Karin Sjödin, landskapsarkitekt, Varbergs kommun.

De två förslagen kommer bearbetas och bedömas av representanter från Jernhusen, Varbergs kommun, Hallandstrafiken och Trafikverket. Slutbedömningen ligger till grund för den kommande programhandlingen. Programhandlingen ger en gemensam målbild för projektet och övergripande förutsättningar för den nya stationsbyggnaden och stationsområdet i den fortsatta planeringen.

Jernhusen ställer ut förslagen i stationsbyggnaden under vecka 51 och 52 för allmänheten.

Läs mer på: www.jernhusen.se/projekt/varberg

Redaktionen