Nyheter

Invigning av RISE nya testanläggning för framtidens fordon

Den 10 januari 2018 inviger RISE sin nya testanläggning för framtidens fordon, Awitar, i Borås. Den nya testanläggningen blir genom sin kapacitet och flexibilitet världsunik och stärker RISE roll som innovationspartner till svensk industri. Bland andra deltar närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i invigningen.

Allt mer komplexa fordon med radar, kameror och sensorer rullar på våra vägar. Att störningsprova fordonens elektronik blir allt viktigare och är en förutsättning för övergången till framtidens självkörande fordon som måste kunna kommunicera trådlöst med varandra.

ab rise

För att möta fordonsindustrins nya behov gör RISE en betydande satsning och investerar i en ny testanläggning i Borås. Awitar, Automotive Wireless Test and Research Facility, har utarbetats i tätt samarbete med svensk fordonsindustri. Resultatet är en världsledande anläggning och den senaste i raden av RISE drygt 100 test- och demonstrationsmiljöer.

– Awitar blir en världsunik testanläggning genom sin flexibilitet och kapacitet att testa såväl personbilar som tunga fordon. Testkammaren är byggd för att klara fordon som väger upp till 70 ton, säger Christer Karlsson, RISE projektledare för Awitar.

– Med Awitar stärker vi RISE erbjudande till fordonsindustrin. Awitar, tillsammans med testanläggningen AstaZero och vår kommande testbädd för elektromobilitet, gör att RISE står väl rustat för att vara en stark innovationspartner för svensk fordonsindustri också i framtiden, säger RISE vd Pia Sandvik.

Tid: Invigningen äger rum den 10 januari 2018 kl 12-16.

Innventia, SP och Swedish ICT har gått samman i RISE för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner. I internationell samverkan, med akademi, näringsliv och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. RISE 2 200 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. Vi erbjuder ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra produkter, tekniker och tjänster. RISE Research Institutes of Sweden ägs av svenska staten. www.ri.se

Redaktionen