Nyheter

Göteborgs stadslinbana: Här är det vinnande designförslaget

…New Beacons och bakom det står Amsterdam-baserade arkitekt- och designkontoret UNStudio och Göteborgs-baserade Kjellgren Kaminsky Architecture.

– New Beacons är det förslag som mest övertygande förenar arkitektonisk kvalitet och funktionella krav. Poesi och lekfullhet kombineras med flexibilitet och utvecklingsbarhet, säger Lena Dübeck, tävlingsjuryns ordförande, enhetschef Stadsmiljö,trafikkontoret Göteborgs Stad

Designtävlingen har arrangerats av Göteborgs Stad i samarbete med Västtrafik och organisationen Sveriges Arkitekter. Fyra prekvalificerade team lämnade i höstas in sina förslag som sedan har visats upp för allmänheten, både på nätet och på utställningar på flera håll i Göteborg. Och nu har juryn – med representanter för de tre arrangörerna – utsett förslaget från UNStudio och Kjellgren Kaminsky Architecture till det vinnande.

Förslaget New Beacons har ett genomarbetat designkoncept för både torn och stationer där gestaltningen av tornen övertygar mest, säger Lena Dübeck.

Vad händer nu med förslaget?

– Det kommer att ingå i den fortsatta planeringen av linbanan och det vinnande teamet kommer att medverka i det arbetet. Men vi kan inte idag med säkerhet säga att det är just så här som i förslaget som torn och stationer kommer att se ut, svarar juryns ordförande Lena Dübeck.

Illustration i det vinnande förslaget som visar tornens utformning och gestaltning, här på Lindholmen.
Illustration: UNStudio och Kjellgren Kaminsky Architecture