Nyheter

Logistiklösningar i världsklass

För sextonde året i rad delas Sveriges ledande logistikutmärkelse – PostNord Logistics Award – ut för att uppmärksamma och premiera den mest innovativa och effektiva logistiklösningen. Efter juryns tuffa granskning är årets finalister nu klara; Boozt, Loop Rocks, Packsize och Zalando.

Samtliga finalister har visat prov på innovativa logistiklösningar som möter juryns högt ställda krav på kreativitet, effektivitet, lönsamhet samt socialt ansvarstagande.

– En effektiv och smart logistik har en avgörande betydelse för såväl konkurrenskraft som lönsamhet. Det är precis det, vikten av logistikens påverkan, som vi vill lyfta fram med utmärkelsen PostNord Logistics Award. Årets finalister har en väl genomtänkt logistik och det är påtagligt hur deras logistiklösningar stärkt deras framgång, säger Mats Abrahamsson, juryns ordförande och professor i logistik vid Linköpings universitet.

Juryns motiveringar för respektive finalist:

Boozt
E-handelsbolaget Boozt har satsat offensivt på ett stort robotiserat lager och egenutvecklade IT-lösningar. Investeringarna har skapat förutsättningar för fortsatt kraftig tillväxt, ökad produktivitet, kostnadseffektivitet, kvalitet och för att möta ökande konsumentkrav på snabb leverans och effektiv returhantering.

Loop Rocks
Med den digitala plattformen Loop Rocks skapas en effektivare hantering av sekundära konstruktionsmaterial på byggarbetsplatser. Med Loop Rocks matchas utbud av material mot efterfrågan, vilket resulterar i ett bättre resursutnyttjande och färre transporter. Det är positivt för miljön och ger lägre kostnader för både köpare och säljare.

Packsize
Med innovativ teknologi har Packsize utvecklat en smart lösning som skräddarsyr wellpapp-förpackningar för varje enskild produkt. Processen resulterar i en rad positiva effekter, bland annat en minskad användning av förpacknings- och fyllnadsmaterial, färre transportskador samt betydligt bättre fyllnadsgrad vid lagring och transport. Det i sin tur leder till färre transporter och lägre utsläpp.

Zalando
Genom ett målmedvetet och innovativt arbete har Zalando byggt ett effektivt och snabbt logistikmaskineri som blivit en förebild i e-handeln, där ett huvudlager i Tyskland kombineras med regionala satellitlager. Med banbrytande satsningar på bland annat automation, maskininlärning/AI och hållbarhet har logistiken blivit ett unikt konkurrensmedel som dessutom erbjuds externt genom Zalando Fulfilment Solutions.

PostNord Logistics Awards jury:
Juryn består av forskare, specialister och företagsledare – alla med stor kompetens och erfarenhet inom logistikområdet.
Mats Abrahamsson: Ordförande, professor i internationell logistik vid Linköpings universitet.
Staffan Mörndal: Partner på Verdane Capital.
Ann Elgh: VD för Svenska Retursystem AB.
Mats Rignell: Vice President Supply Chain MRS, Atlas Copco Mining & Rock Excavation Service Division.
Tim Jørnsen: Chef eCommerce & Logistics, PostNord
Anders Holm: Nordic Operation/Corporate Account, PostNord
Stefan Karlöf: Projektledare för juryarbetet, Karlöf Kommunikation

Tidigare vinnare av PostNord Logistics Award: Bergman & Beving (2002), Svenska Spel (2003), Dustin (2004), AdLibris (2005), Danaher Motion (2006), Hennes & Mauritz (2007), Sony Ericsson (2008), IKEA (2009), Volvo Cars (2010), Nobel Biocare (2011), Envirotainer (2012), Lidl (2013), Ericsson (2014), Scania (2015) och Apotea (2016).

Redaktionen