Nyheter

Hyundai Motorsport laddar för revansch i Rally Sweden

Hyundai Motorsport siktar på första segern i 2018 FIA World Rally Championship (WRC) när Rally Sweden drar igång i de värmländska skogarna.

Säsongen inleddes motigt med Rallye Monte-Carlo där teamet såg rejäl potential i både bil och förare men lämnade rallyt med endast en femteplats då alla tre Hyundai i20 Coupe WRC stötte på problem. Med endast sex etappsegrar och sju poäng i Power Stage i Monte-Carlo siktar Hyundai Motorsport på ett mer representativt resultat när WRC kommer till snötäckta Sverige.

Tre bilar kommer starta för Hyundai Shell Mobis World Rally Team i Sverige. Andreas Mikkelsen och Thierry Neuville tävlar i bil #4 och #5 medan Hayden Paddon gör säsongspremiär i #6 som Dani Sordo styrde i Rallye Monte-Carlo.

En historia på pallen
Både Paddon och Neuville har tidigare varit på pallen i Sverige med varsin andraplats 2015 respektive 2016. Mikkelsen däremot har med sitt förra team tagit två pallplatser och siktar nu på att repetera historien när han kör sitt första snötäckta rally för Hyundai Motorsport.

Det 19 etapper långa rallyt blir ett speciellt tillfälle för norrmannen då fredagens agenda består av sex etapper som sträcker sig över den svenska gränsen in i hans hemland Norge.

Alla besättningar har förberett sig inför rallyt med ett tredagars test i Kall, nära Åre i Jämtland. Gott om nysnö skapade ideala förhållanden och temperaturer baserat på de minusgrader som förväntas under Rally Sweden. Hyundai i20 Coupe WRC kommer att utrustas med dubbade Michelin-däck för att bemästra det hala underlag som bilarna utsätts för på ett av säsongens snabbaste rallyn.

Team Principal Michel Nandan kommenterar:
– Vi vill lägga besvikelsen i Monte-Carlo bakom oss genom att på riktigt starta säsongen 2018 i Sverige. Medan Monte bjöd på oförutsägbara förhållanden möts vi nu att en helt ny utmaning med snabba etapper på genomfrysta vägar i Sverige och Norge. En sak är säker som vi lärde oss i Monte – det går inte att ta något för givet. Fina resultat kommer inte gratis – man får jobba för dem, vilket är precis vad vi kommer göra under Rally Sweden. För Andreas är det här ett speciellt event med flera etapper i hans hemmaterräng. Thierry och Hayden har båda placerat sig på pallen i Sverige de senaste åren så jag tror vi har en så pass stark laguppställning vi bara kan ha inför Rally Swedens utmaningar.

Framtidshopp gör WRC2-debut
Rally Sweden blir också den formella WRC2-debuten för Hyundai Motorsports Driver development Program (HMDP). Finska föraren Jari Huttunen och kartläsare Antti Linnaketo tar för första gången över ratten på en Hyundai i20 R5 i utvalda omgångar av säsongens konkurrenstäta WRC2-kategori.

Sverige blir prologen till detta unga framtidshopps fulla tävlingssäsong som HMDP-förare, tätt följt av Rally México i mars. De vintriga förhållandena som Rally Sweden erbjuder blir en bekant resa för finnen. Han har precis genomfört två dagars tester i Sverige för att förbereda sig inför sitt första WRC2-rally 2018.

Mikkelsen/Jæger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
Mikkelsen berättar inför Rally Sweden:

– Det här är ett väldigt speciellt rally för mig då vi kommer köra över gränsen in i mitt hemland Norge. Vi kommer ha mycket support från fans, vänner och familj. Det är ett vackert event och även det enda där vi får tävla på snö och is med riktiga dubbdäck. Däcken har ett enormt grepp vilket ger en fantastisk känsla som är helt obeskrivlig. Vi hoppas på ett stort antal snövallar i kurvorna så vi verkligen kan tänja på gränserna.

Neuville/Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
Neuville kommenterar:

– Vi hade rejäl fart på de svenska och norska etapperna förra året men tyvärr slutade inte rallyt som planerat då vi fick bryta under lördagen. I år siktar jag på att än en gång utmana om segern och nu med bättre utgång. Sverige är verkligen ett unikt event och det enda där vi får tävla med dubbdäck under ett helt rally. Sen är det också ett av säsongens snabbaste rallyn vilket gör det extremt spännande både för fans och mig som förare. Vi lovar att leverera en rejäl show och viktigast av allt – bra resultat.

Paddon/Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
Paddon berättar:

– Kan inte vänta på att äntligen få starta säsongen 2018. Det känns nästan som en evighet sedan vi tävlade i Australien och Sverige blir en riktig omstart för oss. Jag har fina minnen från att ha slutat på andraplats för två år sedan och kommer försöka upprepa den prestationen. Det kändes bra att få åter bekanta sig med bilen under testdagarna då vi fick njuta suveräna vinterförhållanden på vägarna. Mer sån härlig körning under rallyt och lite fina resultat skulle vara en perfekt start på min säsong.

Huttunen/Linnaketo (#34 Hyundai i20 R5)
Huttunen kommenterar:

– Jag är ivrig av att få komma igång i Sverige, en terräng där jag verkligen känner mig hemma och bekväm. Sedan vi blev invalda i HMDP-teamet har vi jobbat nära med Hyundai Motorsport i Alzenau och genomfört två dagars tester i Sverige för att bli väl förberedda. Sverige är rallyt där vi får chansen att praktisera vad vi hittills lärt oss. 2018 blir en lärokurva men vi vill ha en stabil start på snön för att sedan bygga vidare under varje rally resten av året. Vi ställs mot extremt duktiga och snabba förare i WRC2 men kommer göra vårt bästa för att utmana och sikta mot mållinjen.

Rally Sweden
Svenska Rallyt/Rally Sweden hålls över fyra dagar och 19 etapper som sträcker sig över 314,25 km. Starten sker på Färjestadstravet i Karlstad på torsdag kväll med en spektakulär Super Special. Rallyt sträcker sig över gränsen till Norge under sex etapper på fredagen. Lördagens höjdpunkt är utan tvekan hoppet över berömda Colins Crest på Vargåsen-etappen. Längdrekordet i hoppet ligger just nu på hela 45m och sattes av Hyundai Motorsports bilar 2014 och 2015. Sverige kommer bjuda på snöklädda vyer och ett av säsongens vackraste rallyn med farter som kräver teamens fokus från start till målgång på söndagens avslutande Power Stage i Torsby.

Följ Hyundai Motorsports framfart i Rally Sweden på https://www.youtube.com/hyundaimotorsport
eller https://www.facebook.com/HyundaiSverige/