Nyheter

Pirelli tar grepp på Svenska rallyt

På torsdag kväll går startskottet för Rally Sweden 2018 (Svenska rallyt). Det är Sveriges största rallytävling och den andra deltävlingen i årets rally-VM. Fram till och med söndag kommer 67 förare att göra upp på smala, krokiga och ofta hala vägar i Värmland och i Norge.

Gott om snö och utlovade minusgrader bäddar för en tävling som lever upp till sitt epitet som rally-VM:s enda renodlade vinterrally.

Svenska rallyt har körts på vintern ända sedan 1965. Underlaget varierar vanligen mellan is, snö och grus, samtidigt som temperaturen kan svänga mellan plus- och minusgrader. Detta ställer enormt höga krav på däcken.

I år har Pirelli specialutvecklat ett nytt Sottozero Ice, med 7 mm långa dubbar. Med lärdomar från tidigare vinterrallyn, men även från Formel 1, är däcket skräddarsytt för att leverera bästa möjliga kombination av prestanda och hållbarhet. I Svenska rallyt kommer 33 förare köra på Sottozero Ice, varav 14 tävlar i junior-klassen till vilken Pirelli är ensam däckleverantör.

Fakta inför Svenska rallyt:
Rallyt börjar i Karlstad, går via Torsby över till Norge och sedan tillbaka till svenska Hagfors. Tävlingen avslutas i Torsby på söndagen.
”Colin’s Crest” är namnet på det välkända parti där föraren Eyvind Brynildsen satte rekord med ett hopp på 45 meter 2016.
Fjolårets vinnare av Svenska rallyt var Jari-Matti Latvala, Finland.