Nyheter

Region Östergötland tecknar avtal om ambulansflyg

Nu är Region Östergötlands upphandling av ambulansflyg klar. Regionen tecknar avtal med tre bolag: H-bird Aviation Services AB, Babcok SAA FW AB och Grafair Flight Management AB.

Region Östergötland har nu beslutat om tilldelning i upphandlingen av ambulansflyg. Upphandlingen innehåller två anbudsområden: grundbemanning respektive utökad medicinsk kompetens.

Sammanlagt har tre bolag lagt anbud i upphandlingen och samtliga uppfyllde kraven. Priset avgör i vilken ordning bolagen anlitas.

För avtalsområde grundbemanning tecknas avtal med tre bolag:
1. H-bird Aviation Services AB
2. Babcok SAA FW AB
3. Grafair Flight Management AB

För avtalsområde utökad medicinsk kompetens tecknas avtal med följande bolag:
1. Babcok SAA FW AB
2. Grafair Flight Management AB

Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning i upp till två år. Det kan hävas med sex månaders uppsägningstid när den nationella upphandlingen är klar. Från 2020 ska landstingen och regionerna i Sverige ha ett gemensamt system för ambulansflygplanstransporter.

– Östergötland kommer att ingå i det nationella samarbetet. Syftet med vår egen upphandling är att trygga tillgången till ambulansflygplanstransporter under en övergångsperiod, säger Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN). 

Upphandlingen har genomförts som en samverkansupphandling för den Sydöstra sjukvårdsregionen där Region Östergötland har upphandlingsansvaret och har gjort upphandlingen tillsammans med upphandlare och referenspersoner från Region Jönköpings län och Landstinget i Kalmar län.