Nyheter

Securitas säkrar Sveriges rymdraketbas Esrange

Drygt fyra mil utanför Kiruna ligger Sveriges enda rymdraketbas, Esrange som ägs av Swedish Space Corporation(SSC). För drygt en månad sedan startade Securitas Sverige AB bevakningen av stationens säkerhetstjänster.

SSC är ett svenskägt företag som arbetar med rymdteknik och hjälper rymdorganisationer, företag, kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden. SSC:s produkter och tjänster möjliggör framgångsrika rymdprojekt inom exempelvis telekommunikation, säkerhet, meteorologi, vetenskaplig forskning och jordobservation.

Rymdbasen, som byggdes redan 1964, har världens största civila markstation för satelliter, och bevakas nu av Securitas.

– SSC har i upphandlingen höjt ambitionen inom uppdraget i alla avseenden så som nivån på säkerhetskontroll av skyddsvakter, utrustning, utbildning med mera. Securitas har svarat upp mot SSC:s krav och har dessutom kunnat bidra med mervärden i form av ytterligare tjänster på ett kostnadseffektivt sätt, säger Ulf Nygren, Head of Infrastructure & Security, Esrange Space Center.

Securitas utvecklar säkerhetsarbetet globalt
I uppdraget ingår stationär bevakning med skyddsvakter, rondering och åtgärder vid larm för att förhindra och förebygga skadegörelse, sabotage och inbrott samt att identifiera och rapportera brandrisker och andra avvikelser som riskerar att skada SSC:s anläggningar. Något som också kommer påverka säkerhetsarbetet globalt.

– Vi är både nöjda och glada över att ha vunnit det här uppdraget, som förutom att leverera säkerhetstjänster till SSC i Sverige, även innebär att vi ska vara med och utveckla säkerhetsarbetet på SSC:s stationer runt om i världen, säger Markus Larsson, avtalsansvarig, Securitas Sverige AB.

Arbetet ställer också krav på Securitas som organisation i Kiruna, något de ser fram emot.

– Det kommer bli ett givande samarbete under de kommande tre åren med kundens säkerhets- och driftorganisation, avslutar Markus Larsson.