Nyheter

Almi Invest investerar i EVAM:s smarta blåljusteknik

Almi Invest investerar 2,5 miljoner kronor i EVAM, som utvecklar en helt ny blåljusteknik där bilister uppmärksammas på utryckningsfordon via bilradion. I emissionen på totalt drygt sex miljoner kronor deltar också privata investerare, bland andra familjen Grosskopf.

Pengarna ska gå till vidareutveckling och kommersialisering av produkten.

Idag har utryckningsfordon som polisbilar och ambulanser ofta svårt att komma fram i trafiken. Sirenerna räcker inte alltid till för att få medtrafikanternas uppmärksamhet, eftersom dagens bilar är välisolerade och många bilister spelar hög musik. EVAM:s lösning råder bot på detta genom att skicka ett RDS-meddelande till alla bilar i närheten. Detta spelas upp i bilradion och varnar bilisterna för att ett utryckningsfordon behöver komma fram.

EVAM:s produkt, som är redo för lansering under 2018, består av en smart enhet som placeras i utryckningsfordonet tillsammans med en radioantenn. Detta gör att det går att skicka RDS-meddelanden till andra fordon.

– EVAM har tagit fram en globalt skalbar produkt med en stor adresserbar marknad, säger Pär Nordström, Investment Manager på Almi Invest. Den löser ett tydligt problem samtidigt som den bidrar till stor samhällsnytta.

Systemet kan användas inom fler områden än utryckningsfordon, till exempel vid vägarbeten.

– Vi är väldigt glada för att ha fått in Almi Invest som investerare, säger Alex Hedberg, vd EVAM. Nu får vi möjlighet att lansera vår första riktiga produkt, främst i Sverige men även i övriga Europa och Mellanöstern.