Nyheter

Mercedes inrättar svenskt stipendium för nya fordonstekniker från gymnasiet

Nu inrättar Mercedes-Benz Sverige ett helt nytt stipendium för nybakade personbilstekniker från gymnasiets fordonsprogram. TechStar som stipendiet heter, ges till tolv utvalda avgångselever som bland annat får en åtta dagar lång teknikerutbildning vid det tyska bilmärkets huvudkontor i Stuttgart.

Det råder stor brist på duktiga fordonstekniker idag, och arbetsgivarna står nästan i kö när eleverna går ut gymnasiets fordonsprogram.

– Behovet av fordonstekniker är enormt. TechStar är ett sätt för oss att visa hur viktiga de nya unga teknikerna är för oss och för hela branschen. Det säger Helgi Gestson som är eftermarknadsdirektör på Mercedes-Benz Sverige.

De tolv stipendiaterna bedöms utifrån sina betyg och en videopresentation av sig själva. Vinnarna får en nio dagar lång resa till Mercedes-Benz huvudkontor i Stuttgart med allt betalt. Där får de bland annat genomgå en åtta dagar lång officiell utbildning till kvalificerad underhållstekniker, med svenska lärare. En utbildning som ger rätt att genomföra service på Mercedes-Benz personbilar hos märkets auktoriserade serviceverkstäder.

– Det är en mycket speciell utbildning och att få gå den just i Stuttgart blir ett minne för livet.

Resa, hotell och besök på bland annat Mercedes-Benz fabrik ingår också. Liksom en helt unik trofé som tillverkas för hand i Sverige.