Nyheter

Kungsbacka kommun sparar på miljön med smart personalbildelning

Ta bilen till jobbet på morgonen, logga in den i arbetsplatsens bilpool, och låt dina arbetskamrater använda den medan du jobbar. Detta upplägg testar nu Kungsbacka kommun, i ett pilotprojekt som är först i sitt slag i Sverige.

Under ett års tid kommer tio medarbetare på Kungsbacka kommun att provleasa en personalbil med bruttolöneavdrag. Men istället för att bilen står parkerad utanför arbetsplatsen hela arbetsdagen, görs den tillgänglig för kollegorna att använda via kommunens egen bilpool.

Minskar miljöutsläppen

– På detta sätt utnyttjar vi våra resurser bättre, säger Christer Lindström, fordonsansvarig på Kungsbacka kommun. Förutom att vi får tio fossilfria elbilar till kommunens bilpool, minskar vi också miljöpåverkan från tio bilar som deltagarna annars hade kört till jobbet. Vi är medvetna om att samhället går mot en framtid med delningsekonomi, och det här är ett steg i att utforska hur det kan fungera inom vår verksamhet.

Bra lösning både för privatperson och kommunen

Rasmus Wessberg är en av dem som ska leasa en bil.

– Jag tycker att det är ett jättespännande projekt! säger Rasmus Wessberg, analytiker på kommunledningskontoret. Detta ger mig möjlighet att köra bil och minska restiden till jobbet utan att belasta miljön på samma sätt, samtidigt som jag gör nytta för kommunens verksamhet. Det är en bra lösning både för mig privat och för kommunen i ett större perspektiv.

Pilotprojekt under ett år

Projektet löper i ett första steg under en testperiod på ett år. Det är ytterligare ett steg framåt i kommunens arbete med att minska koldioxidutsläpp och att anpassa sig inför framtidens behov av smartare transportlösningar och miljötänk.