Nyheter

Transportstyrelsens förslag strider mot Sveriges klimatambitioner

Den 7 mars deltar Fordonsbesiktningsbranschen på ett frukostseminarium i riksdagen om nya regler för miljökontroll av bilar. Bakgrunden är Transportstyrelsens förslag att tillåta högre gränsvärden för utsläpp.

Den 20 maj träder nya regler i kraft vid fordonsbesiktning. Transportstyrelsen föreslår att gränsvärdena för utsläpp ska bli mer generösa, något som Fordonsbesiktningsbranschen starkt emotsätter sig eftersom det kommer innebära att smutsiga bilar som släpper ut långt mer än vad som är tillåtet idag kommer få köra på våra vägar.

Med anledning av förändringen arrangerar riksdagsledamöterna Anders Åkesson (C), Sten Bergheden (M) och Lorentz Tovatt (Mp) ett seminarium för att diskutera besiktningens roll i att minska utsläppen, samt huruvida Sverige ska ligga i framkant gällande miljökontroll av bilar.

I panelen deltar Eva Morger från Bilprovningen, som företräder Fordonsbesiktningsbranschen under seminariet. Utöver det finns experter från Naturvårdsverket, IVL Svenska Miljöinstitutet och Transportstyrelsen i panelen.