Nyheter

Tullverket och Postnord i strid om Kinapaketen

Postnord och Tullverket är fortfarande inte överens om de miljoner s.k. Kinapaket som importerats utan att moms har betalats. Tullen lägger ansvaret på Postnord – enligt Postnord har Tullverket godkänt momshanteringen.

– Vi anser att den nya lagen sedan 2016 kräver att man utser ett formellt tullombud och vi har aldrig blivit utsedda. Vi har även träffat finansdepartementet och beskrivit hur detta fungerat och konstaterat att deg finns momsintäkter att hämta genom att de facto ta ut moms på alla försändelser, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör i en kommentar till SvD.

Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson säger i en kommentar till DvD:

Mitt fokus ligger nu på att få ordning och reda på hanteringen oför att säkerställa en korrekt uppbörd. Nu gäller det att vi genomför de åtgärder som krävs. Jag har dessutom givit Internrevisionen i Tullverket i uppdra att i en rådgivande roll gå igenom frågan och stötta i arbetet med att vidta åtgärder.

Det var SvD som uppmärksammade momskaoset i januari och sedan dess har det resulterat i nya riktlinjer från Tullverket som bl.a. innebär att Postnord från 1/3 ska börja ta ut moms för varorna.