Nyheter

Premiär för det allra senaste på band

STV presenterar en ny generation av den tvådelade bandvagnen som är ett beprövat terrängfordon för civila uppdrag. Fordonet är utrustat med en 3,0 liters, 4-cylindrig turbodiesel från Mitsubishi på 175 hästkrafter och kommer upp i en toppfart på 50 km/h. Bandvagnen klarar stigningar på 45 grader. Banddrivningen gör att TL5 kan ta sig fram i all terräng såsom sumpmarker, snö eller lös sand.

TL5 är det moderna, uppgraderade valet för både existerande och nya användare av bandvagnar. Alltså för befintliga, nöjda kunder som behöver byta ut eller komplettera samt kunder som står i begrepp att kliva in i en värld av fantastisk framkomlighet och kvalitet.

TL5 baseras på drivtekniken i fordonsfamiljen BV206. Där man kan använda samma band, bärhjul och drivhjul vilket ger möjligheter till stor tillgång till reservdelar världen över. Ljudnivån är sänkt till mycket låga nivåer tack vare den moderna karossen och att den amfibiska förmågan är borttagen.

Lastförmågan är upp till 2 ton och plats finns för 19 personer. 7 personer i framvagnen och 12 stycken i bakkabinen. Bandvagnen kan användas för transporter, både för material- och persontransporter, men även för civila uppdrag, särskilt till elkraft, anläggnings, turist, olje, gas och vindkraftsindustrin. Tänkbara kunder som visat intresse för den nya generationen bandvagnar är den som behöver ersätta en del av sina gamla BV206 och där komfort och miljö är viktigt för verksamheten.

STV hade världspremiär för TL5 den 21 februari där bandvagnen drog stor publik och ett stort intresse visades. Ett 20-tal kunder från hela Sverige, Europa och Nordamerika deltog för att provköra den nya moderna bandvagnen. Provkörningen hölls på Varuträskets gnistrande is just utanför Skellefteå.

Den nya bandvagnen ger kunderna som har behov av transporter i väglöst land tillgång till en modern användarvänlig och miljövänlig bandvagn som har en fantastisk terrängförmåga kombinerad med komfort och låga ägarkostnader. Bandvagnstillverkaren STV har efter noggranna utvärderingar och egna tester funnit en lösning där man kan erbjuda kunderna en bandvagn anpassad för civila kunders krav på komfort, användarvänlighet och miljöpåverkan och allt detta till ett väldigt attraktivt pris.

BV206 har tillverkats i cirka 11 000 exemplar. STV beräknar att ungefär hälften av de 206:or som sålts fortfarande finns i bruk, var av många av dessa är i behov av uppgradering och renovering. I stället för att ägarna ska satsa pengar på att uppgradera sin gamla BV206:orna, bör de rikta blicken mot nya bandvagnen TL5. Har man exempelvis en uttjänad BV206 så kan man enkelt nyttja gamla chassit och montera på en ny TL5 hytt till ett attraktivt pris.

– Produktlanseringen innebär att vi nu kan nå kunder som vi tidigare inte kunnat nå. Med nya bandvagnen ser jag tydligt identifierade affärsmöjligheter för bland annat elkraft- och vindkraftsindustrin, säger Jim Wallström, VD för Scandinavian Terrain Vehicles AB.

STV exporterar idag sina produkter över hela världen, till elkraft-, turist, olje, gas och vindkraftsindustrin men också till polarforskningsexpeditioner på Sydpolen, räddningstjänsten i Monaco och turistbolag på Svalbard som använder bandvagnarna till att visa upp isbjörnar och norrsken.