Nyheter

Toyota: Inga personbilsdieselar i Europa efter 2018

Från och med 2019 kommer Toyota i Europa inte att sälja någon av sina personbilsmodeller med dieselmotorer. I stället prioriterar Toyota elhybrider, som en konsekvens av marknadens starka efterfrågan på denna typ av drivlina. I Sverige upphörde Toyota med försäljningen av de diesel­drivna personbilarna redan i början av 2017.

Toyotas strategi innebär en renodling av utbudet av drivlinor till personbilarna, i linje med det beslut som fattades 2016 att lansera den framgångsrika C-HR-modellen endast som elhybrid eller med bensinmotor.

Det är den starka efterfrågan på elhybrider, i kombination med en vikande efterfrågan på diesel­modeller, som ligger bakom strategin. Under 2017 svarade elhybriderna för över 40 procent av Toyotas personbilsförsäljning i Europa, en ökning med 38 procent jämfört med året innan. Samtidigt stod dieselmodellerna för mindre än 10 procent av försäljningen under 2017.

– Här i Sverige fattade vi redan för ett år sedan beslutet av sluta sälja dieselversionerna av våra personbilar, för att istället prioritera elhybridtekniken. Det har bara mötts av positiva reaktioner från såväl våra kunder som våra återförsäljare. Vi ser att elhybridversionerna inte bara har tagit över efter dieselalternativen, utan till och med har bidragit aktivt till att öka vår marknadsandel, säger Toyota Swedens vd Christian Norberg.

Totalt har Toyota tillverkat 12 miljoner elhybrider och har idag sammanlagt 39 elhybridmodeller i programmet, varav 13 säljs i Sverige. De enda av Toyotas modeller som fortfarande erbjuds med dieselmotorer i Sverige är de mer bruksinriktade bilarna: Pickupen Hilux, terrängbilen Land Cruiser och transportbilen PROACE.