Nyheter

Beständiga bullerplank skapar rekordtillväxt hos Grundtuben

Linköpingsföretaget Grundtuben fortsätter sin tillväxtresa genom att sätta upp bullerplank längs Sveriges vägar och järnvägar. Under 2017 omsatte företaget drygt 34 miljoner, vilket är en ökning med nästan 100 procent jämfört med 2016.

Och tillväxten ser ut att fortsätta. Nyligen fick Grundtuben en mångmiljonorder från Skanska, ett totalåtagande där man ska sätta upp bullerplank längs vägsträckan E20 Hova.

– Det är en så kallad 2+1 väg där det befintliga bullerplanket behöver bytas ut. Vår patenterade grundläggningsmetod har en förankringslösning som passar mycket bra för bullerplank, och som gör att de står stadigt lång tid framöver, säger Tonny Werlemalm, vd för Grundtuben.

Lägger grunden till något beständigt – 100 miljoner om fem år

Efterfrågan på bullerplank längs landets vägar och järnvägar fortsätter att öka. Enligt Grundtubens beräkningar monteras bullerplank i Sverige för cirka 500 miljoner kronor per år.

– Vår målsättning är att fortsätta i samma tillväxttakt, för att inom fem år nå en omsättning på 100 miljoner, säger Tonny Werlemalm.

Under 2017 anställde Grundtuben fyra nya medarbetare, nu är man sammanlagt åtta anställda. Utöver det anlitas ett stort antal underkonsulter.

– Hela vår verksamhet bygger på att vi vill lägga grunden till något beständigt, som har mindre påverkan på både miljö och ekonomi. Det gör vi genom att ta helhetsansvar för det som ska byggas och använder oss av vår patenterade grundläggningsmetod som fungerar för såväl bullerplank som andra byggnadsverk, säger Tonny Werlemalm.

Utöver bullerplank används grundläggningsmetoden till många olika områden som tillbyggnader, master eller stora vägskyltar m.m. Tekniken är densamma för alla användningsområden, pålarnas storlek och längd bestäms efter förutsättningarna och expanderas i marken, där de stabiliserar sig och anpassar sig efter markförhållandet.

Kontrollmätning av hållfasthet
Som en del i den patenterade metoden har Grundtuben tagit fram en mjukvara för att kvalitetssäkra sina projekt. Mjukvaran mäter automatiskt tubens hållfasthet i marken.

– Med hjälp av mjukvaran i vår metod samlar vi in information om hur pålen expanderar och kan då säkerställa att den är väl förankrad, säger Tonny Werlemalm.

 

Grundtuben AB använder en patenterad grundläggningsmetod för att genomföra entreprenader för bullerplank och övriga applikationer som kräver grundläggning. Helheten blir ett beständigt byggnadsverk som har mindre påverkan på både miljö och ekonomi. Företaget som grundades 2008 har 8 anställda, ett flertal konsulter och omsatte år 2017 34,5 miljoner kronor. Grundtubens huvudkontor finns i Linköping.