Nyheter

Här surfas det mest i Sverige

Sverige toppar en global lista över hur stor betydelse internet har för invånarna och det finns ett område i norra Sverige där invånarna verkligen visar vägen – Surfbältet. Det här visar Studien ”Web Index” omfattar 61 länder och genomförs av World Wide Web Foundation.

Från Gällivare till Strömsund sträcker sig ett bälte genom landet där invånarna mobilsurfar 2,5 gånger mer än rikssnittet. Något som ger en fingervisning om framtidens surfande.

Det finns ett område där det surfas mer än någon annanstans i Sverige. Från Gällivare till Strömsund, via Älvsbyn, sträcker sig en nordlig landremsa där invånarnas surfmängd är 2,5 gånger högre än rikssnittet. Området upptäcktes mer eller mindre av en slump när Tele2 sammanställde trafikdata för mobil och mobilt bredband i det rikstäckande nätet.

– Surf har blivit som ett sjätte sinne, både för att lösa problem på nya sätt och göra vardagen roligare. Från att streama serier eller betala räkningar, till att ta ett läkarbesök på bussen till jobbet. Surfbältet är ett perfekt exempel på hur tillgången till uppkoppling trycker gasen i botten på den utvecklingen och det är därför vi de senaste åren har investerat miljarder i att göra våra nät till världens bästa. Vi fortsätter den resan i vår ambition om ett mer uppkopplat Sverige där alla ska kunna fortsätta njuta av full uppkoppling var man än befinner sig i landet, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige.

Svenskarnas surfande blir både tyngre och mer mobilt. Vi tar in mer information via bild och video, oavsett var vi befinner oss. Ett exempel är videosamtal och videochatt som enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2017” ökat med 20 procent på bara två år. Rapporten visar även att andelen som dagligen tittar på film och video via nätet har mer än fördubblats de senaste tre åren. Men det är inte bara nöje som driver ökad datatrafik i näten, utan även nytta. Till exempel har antalet personer som har mobilt BankID mer än fördubblats sedan 2014.

– I hela landet, och inte minst i Surfbältet, kan vi se att det mobila surfandet växer och blir en självklar del av människors liv. Mängden datatrafik ökar hela tiden, men mest av allt surfar vi på fredagar. Fredagsmys är uppenbarligen inte bara chips utan även surf, säger Henrik Lönnevi, affärsområdeschef privatmarknad på Tele2.

Tele2 har senaste åren byggt ut näten så att 99,9 procent av Sveriges befolkning fullt ut kan nyttja möjligheterna med uppkoppling. Och i Norrland, där avstånd till samhällsfunktioner som sjukvård kan vara långa och där stark ekonomisk tillväxt skapar nya behov av kommunikation, är det naturligt att nya digitala tjänster driver på mängden datatrafik i näten.

– Surfbältet och de här siffrorna krossar den gamla myten om att den mobila uppkopplingen skulle vara bättre i storstäderna än i Norrland, säger Samuel Skott.

Surfandet i Sverige befinner sig mitt i ett skifte från begränsad till obegränsad mobilsurf. 2017 introducerade Tele2 Sveriges första mobilabonnemang där användaren kan surfa fritt, till skillnad från dåvarande praxis på marknaden där surfmängden reglerades till ett visst antal gigabyte per månad. Tele2 ser inte Surfbältet som ett undantag utan förbereder sig för en utveckling där övriga Sverige går samma väg som Surfbältet.

– I framtiden kommer alla surfa som i Surfbältet och därför ökar vi ständigt kraften i våra nät. Antalet appar på App Store väntas nå fem miljoner år 2020, och ju mer nytta och nöje som människor får tillgång till, desto snabbare växer behovet av bra täckning, säger Henrik Lönnevi.

Mer om svenskarnas mobila surfande
Mest av allt surfar vi under sommarmånaderna och framförallt under juli
Minst av allt surfar vi under januari och februari
Surfandet är relativt jämnt fördelat över veckodagarna men mest av allt surfar vi på fredagar
Minst av allt surfar vi på söndagar

Exempel på internetanvändande, från rapporten ”Svenskarna och internet 2017”:
Det dagliga användandet av direktmeddelanden och chattar har exploderat. På tre år har det fördubblats, från 24 procent av internetanvändarna år 2014 till 48 procent 2017.
Videosamtal och videochatt har ökat med hela 20 procentenheter på bara två år, och idag använder totalt 62 procent av internetanvändarna internet för videosamtal och videochattar.