Nyheter

Företag vill ställa om till grönare bränslen men har inte råd

Trots att hela sju av tio små och medelstora tillverkningsföretag anser att det är prioriterat att ställa om till grönare bränslealternativ, uppger fyra av tio att de fortfarande använder olja i sin produktion. Orsaken är ekonomisk, mer än vart tredje företag uppger att de saknar de ekonomiska resurserna för att investera i en mer miljövänlig verksamhet. Samtidigt är kunskapen låg om att det finns bra alternativa bränslen, som gasol och biogasol. Det visar en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av gasolföretaget Kosan Gas.

Ett slumpmässigt urval tillverkningsföretag med 10-249 anställda har fått frågor om sin energianvändning och synen på alternativa bränslen. Undersökningen visar att 39 procent av företagen använder olja idag. Mer än vart tredje företag, 35 procent, anser att de saknar ekonomiska resurser att investera i en mer miljövänlig verksamhet.

– Alltför många tillverkningsföretag använder fortfarande olja i sin verksamhet. Det är tydligt att det finns stor okunskap om klimatsmarta bränslealternativ som dessutom är ekonomiskt smartare, som gasol och biogasol, säger Per Offersen, vd på Kosan Gas.

Kosan Gas undersökning visar att bara fyra av tio företag inom tillverkningsindustrin är medvetna om att gasol är ett miljövänligare och billigare alternativ till olja. Trots att gasol är en traditionell energikälla är det ett relativt okänt industribränsle på den svenska marknaden och få företag är medvetna om att en konvertering från olja till gasol är en kostnadseffektiv investering för en miljösmartare produktion.

Verksamheter som väljer att konvertera från olja till gasol som bränsle för uppvärmning eller industriprocesser beräknas tjäna in investering på ett till tre år, på grund av gasolens höga värmevärde och låga pris.

– Vi vill att fler företag ska förstå att det är lätt att investera i en grönare produktion och samtidigt spara pengar. Varje steg mot en grönare industri räknas om vi ska uppnå långsiktig hållbarhet och Sverige har inte tid att vänta, säger Per Offersen.

Kosan Gas lanserade under 2017 den nya produkten Kosan BioMix. Den nya biogasolprodukten minskar verksamhetens koldioxidutsläpp med ca 35 procent efter en konvertering från olja.

– Det är viktigt att även mindre företag har möjligheten att investera i en betydligt grönare produktion. Biogasol är en bra startpunkt för verksamheter som vill bidra till minskade utsläpp utan en kostsam investering och en trasslig konverteringsprocess, säger Per Offersen.