Nyheter

Bussens fossilfria fordonsflotta kan ta tvärstopp

Bussen leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta – men det kan ta tvärstopp 2019 om aktuella politiska beslut blir verklighet. Den 19 april arrangeras en frukost och seminarium med namnkunnig panel med bland andra Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige, Jens Forsberg från Naturskyddsföreningen, Caroline Ottosson förvaltningschef på Trafikförvaltningen SLL och företrädare för branschen för att höra mer om läget och framtiden.

Den upphandlade svenska busstrafiken använder idag 86 procent förnyelsebara drivmedel. Men redan till sommaren kan den positiva trenden brytas. De nyligen fattade politiska besluten i Sverige och förslag inom EU kan leda till tvärstopp i utvecklingen.

Sveriges Bussföretag presenterar vid frukostseminariet nuläget för den svenska bussbranschen i arbetet för en fossilfri fordonsflotta och diskuterar den aktuella frågan om biodrivmedelstillgången med inbjudna paneldeltagare. Utgångspunkten är rapporten Statistik om bussbranschen.

– Regeringens beslut om att omklassificera vissa råvaror som utgör en stor del av råvaran för produktion av biodrivmedel i kombination med EUs förslag om att enbart peka ut vissa tekniker som klimatsmarta kan bromsa den positiva utvecklingen i svensk kollektivtrafik, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd för Sveriges Bussföretag och fortsätter:

– För att svenska bussar ska kunna köra med förnyelsebara drivmedel behövs en stabil skattelagstiftning och långsiktiga regelverk. Vi i bussbranschen leder den svenska omställningen för en fossilfri fordonsflotta och vill köra vidare i den riktningen, avslutar Anna Grönlund.

Datum: 19 april
Tid: 08.00–09.00, frukost serveras från 07.30.
Plats: Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm.