Nyheter

BMW testar självkörande bilar – i realtid

I veckan slog BMW officiellt upp dörrarna till BMW Autonomous Driving Campus i München. Campuset är ett utvecklingscenter i vilket BMW Group tillsammans med flera partners och IT-företag arbetar för att utveckla självkörande bilar – i realtid. Öppningen av centret visar också BMW Groups transformering till att bli ett teknikföretag.

Få saker är så mycket på allmänhetens läppar just nu som självkörande bilar, med all rätt. I generationer har spekulationerna om hur framtidens bilar kommer fungera dominerats av självkörning – och snart är framtidens bilar här.

Denna vecka skedde det officiella öppnandet av BMW Autonomous Driving Campus, som är BMW:s utvecklingscenter inom självkörning. På plats kommer experter inom olika områden samarbeta för att nå målsättningarna för självkörande bilar. BMW Autonomous Driving Campus kommer accelerera utvecklingen avsevärt, inte minst då mjukvaruutvecklarna kan ta sin nyskrivna kod och genast testa i ett faktiskt fordon.

Öppnandet av centret, som kommer kunna husera 1800 anställda och 500 testfordon, är en stor del av BMW:s satsning på framtidens transportmedel. BMW har aviserat att man bara i år investerar cirka sju miljarder euro i självkörande bilar och elektrifiering.

Arbetet med självkörande bilar förväntas resultera positiva effekter såsom färre olyckor, tillgänglighet, tidsbesparing, och lägre reskostnad. BMW Autonomous Driving Campus ska lägga grunden för lanseringen av BMW iNext år 2021, som kommer vara den första självkörande BMW-modellen som når marknaden.

Implementeringen av självkörning för bilar brukar delas in i fem steg:
1. Feet off
2. Hands off
3. Eyes off
4. Attention off
5. Passenger

I det femte steget ”Passenger” är bilen fullt autonom och i förarsätet betraktas man snarare som en passagerare än en förare. Vi kan redan idag ge en försmak av självkörande egenskaper, vilka utvecklas hela tiden. Den beräknade lanseringen av BMW iNEXT år 2021 blir startskottet för nivå tre och fyra.

– Hållbar mobilitet och autonom körning går hand i hand. Vi kommer att lansera autonom teknik i iNext år 2021. Det innebär att vi tekniskt har bemästrat nivå tre till fem. Systemet kommer att vara fullt integrerat och säkert. I år kommer vi dubbla storleken på vår självkörande testflotta till runt 80 fordon, säger Harald Krüger, global VD på BMW Group.